Kultura

PERJE, JABUKE I ZRNO SOLI Izložba božićnog nakita u ‘Rupama’

PERJE, JABUKE I ZRNO SOLI Izložba božićnog nakita u 'Rupama'

Izložba „Perje, jabuke i zrno soli – božićni nakit iz fundusa zagrebačkog Etnografskog muzeja“ bit će otvorena u četvrtak, 21. studenoga u 18 sati u žitnici „Rupe“.

Riječ je o posljednjoj izložbi u okviru ovogodišnjeg izložbenog programa Dubrovačkih muzeja. Izložbom predstavljen božićni nakit fundusa Etnografskog muzeja potječe s kraja 19. i iz 20. stoljeća, a prezentirane su njegove vrste, kao i načini izrade te ukrašavanja njime. Pritom je obrađen i izostanak ovakvih praksi u pojedinim periodima i krajevima Hrvatske.

Predstavljeni su ukrasi izrađeni različitim materijalima i tehnikama, a podijeljeni su u dvije velike skupine, onu nakita izrađenog kod kuće za osobne potrebe i onog serijski izrađenog namijenjenog prodaji. Kao i sve druge tradicije i običaji i načini proslavljanja Božića u stalnoj su mijeni, pa se tako protokom vremena mijenja i božićni nakit. Ova mijena uvjetovana je različitošću dostupnih materijala i tehnika izrade dok stil, mjesto te način izrade odražavaju duh i ukus vremena u kojem su nastali, ali i socioekonomske prilike.

Izložbom se tematizira i božićno zelenilo te posebice božićno drvce s različitim značenjima koja su mu pridavana kroz povijest. Postav izložbe potiče pitanje starosti tradicija kakve danas poznajemo. Autorica izložbe je Danijela Križanec – Beganović, stručna suradnica dr. sc. Arijana Koprčina, likovni postav potpisuje Nikolina Jelavić Mitrović, dok je koordinatorica dubrovačke izložbe Barbara Margaretić.

Izložba ostaje otvorena do 6. siječnja 2020.

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist