Zanimljivosti

PEPELNICA ILI ČISTA SRIJEDA Počinje korizmeno razdoblje

Pepelnicom ili Čistom srijedom, koja ove godine pada 26. veljače, započinje korizmeno razdoblje.

Pepelnica je dan pokore, razmišljanja, nemrsa i posta, dan kada svećenik posipa vjernike pepelom ili im na čelu radi znak križa uz riječi: ‘Sjeti se čovječe, prah si bio i u prah ćeš se pretvoriti’ ili ‘Obrati se i vjeruje Evanđelju’.

Pepeo je simbol pokore i poziv je kršćanima da razviju duh poniznosti i žrtve, a također podsjeća da je Bog velikodušan i milosrdan onima koji mu se obraćaju pokorna srca. Dobiva se od blagoslovljenih grančica palme korištenih na Cvjetnicu prethodne godine. Pepeo se blagoslivlja svetom vodom i kadi tamjanom.

Pepelnica je pomični spomendan, pa nije svake godine istog datuma. Sam blagdan Čiste srijede početak je dakle korizme, razdoblja od 40 dana u kojem se kršćani na poseban način pripremaju za spomen Isusove muke i uskrsnuća. Kroz četrdeset korizmenih dana sudjeluju u duhovnoj pripremi za Uskrs koja se sastoji od posta, pokore i dobrih djela.

Uskrs ove godine slavimo 12. travnja, a na Pepelnicu, 26. veljače, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predvodit će misu s obredom pepeljenja u dubrovačkog katedrali Gospe Velike s početkom u 18 sati.

Pročitajte još

POŠALJITE STARE FOTOGRAFIJE KROVOVA Sudjelujte u dokumentaciji pete fasade Grada

Dulist

CRTICE IZ MALE BRAĆE Fra Nediljko i mirno jutro uz njegove golubove

Dulist

IZLAZI NA IZBORE Ava Karabatić pokušat će ‘osvojiti’ X. izbornu jedinicu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija