Aktualno

‘Pelješki most nosit će naziv Europski most’

'Pelješki most nosit će naziv Europski most'

U iščekivanju dugo očekivanih rezultata predstudije izvodljivosti izgradnje Pelješkog mosta članica Europskog parlamenta Dubravka Šuica govorila je u Europskom parlamentu na plenarnom zasjedanju o europskom projektu koji Komisija nije klasificirala kao europski, nego kao nacionalni, hrvatski projekt.

– Ne čini li vam se paradoksalna situacija da morate dva puta pokazati putovnicu da bi došli iz jednog dijela EU u drugi dio, a istovremeno se zalažemo za mobilnost i jedinstveno tržište koje se temelji na slobodi kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala? – upitala je Šuica.

Šuica je još jednom ukazala problem povezivanja jednog dijela EU koji nije otok, a koji nije povezan s matičnom zemljom, a niti s Unijom. Radi se o Dubrovniku i izgradnji mosta za kojega željno iščekujemo rezultate studije izvodljivosti.

– Očekujem od Komisije da ovaj projekt ne tretira samo kao hrvatski nacionalni projekt i vjerujem da će nam osigurati sredstva iz Regionalnog fonda i iz fonda Schengen facility-  rekla je Šuica.

U Strasbourgu je Šuica  iskoristila trenutak kako bi kolege EU parlamentarce iz svih krajeva Unije upoznala s problemom prometne izoliranosti Dubrovnika i samim time diskontinuiteta EU jer koliko željeli da BiH što prije ispuni kriterije za pridruživanje, toliko to nije realno uskoro očekivati.

– Uvjerena da ćemo zajedničkim naporima, ovaj davno započeti Pelješki most izgraditi, te da će s punim pravom nositi naziv Europski most – zaključila je Šuica.

Pročitajte još

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist