Županija

Pelješčani, prijavite štetu od požara, rok ističe 25. kolovoza!

Pelješčani, prijavite štetu od požara, rok ističe 25. kolovoza!

Još je svega desetak dana ostalo za prijavu štete od katastrofalnog požara koji je pogodio područje Općine Orebić.

Naime, nakon što je dubrovačko-neretvanski župan 27. srpnja proglasio elementarnu nepogodu požara za područje općina Ston, Janjina, Orebić i Smokvica, općinska povjerenstva za procjenu štete počele su od građana prikupljati podatke o stradaloj imovini.

Tako se, na primjer, na službenoj stranici Općine Orebić može preuzeti obrazac EN-P, koji se ispunjen treba dostaviti u Općinu najkasnije do 25. kolovoza 2015. godine. Potom će općinsko povjerenstvo obraditi prijave i županijskom povjerenstvu dostaviti konačno izviješće. Obrasci su dostupni i na stranicama drugih općina za koje je proglašena elementarna nepogoda.

Jako je bitno da što više onih čija je imovina nastradala (makar i u najmanjem obujmu, neovisno o vlasničkopravnom stanju) podnesu prijavu nadležnoj općini jer će se u ovisnosti o procjenjenoj (novčanoj) visini štete, temeljem prijava, određivati ukupni iznos koji će biti zatražen iz fondova EU.

– Unatoč naporima Mjesnog odbora Trstenik i Lokalne akcijske grupe LAG 5, primijetilo se kako veći dio ljudi, posebice oni koji ne žive stalno na Pelješcu ili sada tu ne borave, nisu informirani o važnosti i potrebi prijave svake štete od požara, makar se radilo i o privatnoj šumi velike površine ili jednoj smokvi u privatnom vrtu. Ljudi, čini se, u znatnom broju ne shvaćaju važnost i potrebu prijave štete putem propisanog obrasca, i nisu svjesni da za to postoji rok – ističu mještani Trstenika, mjesta koje je među najstradalijima.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist