Zanimljivosti

Pekara Orlando prehranila je Dubrovnik

Pekara Orlando, to ključno mjesto života ratnog Dubrovnika, u najtežim vremenima radila je –  najviše. Radna distribucija, organizacija, odvoz i dovoz najbitnijeg prehrambenog proizvoda – kruha, zahvaljujući radnicima Orlanda odvijala se besprijekorno,

osim nekoliko najtežih dana kad je direktno pogođena.

O radu Pekare Orlando za duList priča Stijepo Sutić, tadašnji šef transporta i kompletne opreme, koji je sa skupinom ljudi organizirao, opskrbljivao i u jeku najtežih vremena brinuo se da dragocjeni kruh stigne do svake obitelji, a uz to sve anegdote i zgode koje su se događale u Orlandu.

– Nema prvi, nego prvi do mene! A ako se kaže 'ajmo raditi', kaže se 'idite za mnom', a ne 'ispred mene'. Niti je bilo koga za iskrcati brašno, za prihvatiti brašno, sve smo radili sami. Sastali smo se i rekli 'radit moramo, jer zaduženje imamo', a ako budemo trebali pomoć, pa – tražit ćemo je! – prisjeća se Sutić, dodajući kako su i držali straže ispred pekare, svako par sati tkogod, da ne bi došlo do najgoreg.

– Tko i što je pucalo, gdje se pucalo, nitko više nije znao, to je bio onaj najgori osjećaj. Kad se Mirinovo bombardiralo, stradalo nam je i jedno auto, proletilo nam je staklo kroz šoferšajbu, a radnike nije niti okrznulo, sreća! A onda smo napravili blindirani tamić… – kaže Sutić.

Više o Pekari Orlando pročitajte u novom izdanju duLista, koji je od ove srijede na kioscima!
 

Pročitajte još

Pet razloga za posjetiti Importanne Sunset Party na krovu Royal Blue Hotela

Dulist

SUGRAĐANI SE PITAJU Smiju li kamperi zauzeti parkirno mjesto?

Dulist

VRTOVI SUNCA ZA ŽARKOVICU Deset godina poslovanja u znaku humanitarne večere

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija