DuList IN

PEEK&POKE Zaigrajte stare igrice na ‘retro’ kompjuterima i vratite se u mladost!

PEEK&POKE Zaigrajte stare igrice na 'retro' kompjuterima i vratite se u mladost!

U Art radionici Lazareti otvorena je u ponedjeljak navečer nesvakidašnja izložba ‘muzeja’ starih kompjutera i računalne tehnologije ‘PEEK&POKE’ iz Rijeke.

U Galeriji Otok predstavljen je tek dio od impresivne retro kolekcije starih kompjutera i informatičke tehnologije, a posjetitelji su imali prilike prisjetiti se kako su prije izgledali, zvučali i radili kompjuteri stari trisesetak godina, pa do devedesetih godina prošlog stoljeća. Oni najmlađi pak s nevjericom su zaigrali slavne igrice poput Ponga ili pak Donkey Konga na dvadesetak eksponata postavljenih u galeriji.
Pomno izabrani eksponati obilježili su povijest računarstva – od prvog PC-a, što je dovelo do njegova kreiranja, preko povijesti APPLE računala do računalnih konzola pa do hrvatske računalne industrije s kraja 70-ih i početka 80-ih godina te i – kalkulatora. Sva izložena računala i druga oprema su u upotrebi i posjetitelji će ih moći koristiti, odnosno isprobati svakog dana do 15. kolovoza, od 10 do 21 sat (osim nedjeljom). Stoga, ne propustite vratiti se u mladost, dovesti djecu i pokazati im kako je to nekad bio li pak samo diviti se tehnologiji i memoriji koja danas stane – u jedan mobitel!
Kako nam je otkrio Svetozar Nilović, voditelj muzeja PEEK&POKE, svi su uređaji ispravni i u dobrom stanju, te je čak i poželjno ‘dodirivati’ eksponate.
– Ovo je samo jedan mali dio onoga što muzej PEEK&POKE posjeduje, recimo jedna ‘dvjestotina’ našeg postava. Suradnja je došla putem Slavena Tolja, vašeg Dubrovčanina koji je postao ravnatelj MSU u Rijeci. Radili smo neke programe zajedno, pa je početkom godine predložio suradnju s ARL, na koju sam odmah pristao. Zašto ne? Drago mi je jer ‘pokrili smo i jug Hrvatske’ kazao nam je Nilović.
Koje eksponate imate ‘u ponudi’ i kako je uopće došla ideja PEEK&POKE-a?
Počelo je 1995. godine s hobijem koji je u međuvremenu narastao u ‘muzej’, kolekciju koja je narasla do ove forme. S nekim kolegama udružio sam te kolekcije i u rujnu 2007. otvoren je PEEK&POKE, s namjerom da pokažemo ‘klincima’ kako je to nekad bilo. Kompjuter je postao ‘bijela tehnika’, skoro svatko ga ima u kući. Inače, kad smo otvarali imali smo 2 tisuće eksponata, a tu su bili i kalkulatori i pisaće mašine, a sad su nam eksponati narasli na 5 tisuća i pojavio nam se manjak prostora. Nadam se da ćemo ga uskoro moći riješiti, kako bismo uskoro mogli otvoriti ‘mijinaturni’ Tehnički muzej u Rijeci, s naglaskom na informatiku.
Na kojinačin funkcionira PEEK&POKE?
Muzej je u principu napravljen na volonterskoj osnovi, i radimo volonterski. Uspjeva našom ‘budalaštinom’ (smijeh). Cilj nam je pokazati djeci ono što rijetko gdje mogu vidjeti. Njima je nevjerojatno da su kompjuteri prije tako izgledali i da cijeli taj sustav izgleda ovako – kada ih stavite sve na jedno mjesto, izbrojite sve moguće memorije i kilobajte, vaš mobitel ima više u sebi nego cijeli naš muzej!
Na koji način održavate kompjutere, držite ih ‘živima’?
To su stare stvari sklone kvarovima, a imamo volontera koji ih popravlja. I sam neke stvari restauriram, koliko se može. A imamo i dobar dio duplikata. Oni nam služe ‘kao donatori organa’!
Koji je najstariji eksponat vašeg ‘muzeja’?
Imamo kompjuter iz 1961. godine, i imamo kalkulator iz 1914. godine, a sad smo u procesu nabavka mehaničkog kalkulatora, koji će biti najstari eksponat – iz 1898. godine!

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović