DuList INKultura

PEDESET LJETA ‘Linđo je ljubav. Mi smo rasli s njim, ali je i Linđo rastao uz nas!’

PEDESET LJETA 'Linđo je ljubav. Mi smo rasli s njim, ali je i Linđo rastao uz nas!'

U nekadašnjem restoranu Jadran, danas Klarisi, okupilo se veselo društvo. Unatoč kiši, osmijesi nisu silazili s lica. ‘Kenova? Kako si?’, Mala ti je bila na audiciji?’, ‘Ajme otkad se nismo vidjeli’…Veterani Linđa, prve generacije, večeras su se, malo pričom, a malo i fotografijama, prisjetili kako je bilo daleke 1965. godine, kada je Linđo svoju započeo vječnu priču njegovanja i ljepote baštine.

Mjesto u kojem su započele s nastupima prve, one male sekcije folklora, gdje je narastao ansambl, večeras je bilo emotivno. Umjetnički voditelj Linđa Sulejman Muratović prisjetio se dana kad se vježbalo u Preparandiji, same početke…

-Tad su počele prve probe, bilo je 19 djevojaka i niti jedan plesač! Morali smo uzeti vojnike kako bi plesali. I eto! – ističe Muratović, uz odgovor na pitanje što je za njega Linđo:

-Linđo je život, jednostavno. Cijeli život radim u Linđu, nisam puno znao, ali sam se zajedno s Linđom školovao. Obišli smo ne baš cijeli svijet, ali dosta toga. Prijatelji, život, obitelji – sve to znači biti u Linđu – istaknuo je Muratović.

Đorđe Begu, lijeričar Linđa, jedini je od prvog dana do danas kontinuirano u Linđu.

Počeo sam tako da sam uzeo harmoniku, pričekao Sulu dok je bio u vojsci, da bismo pošli u Preparandiju, da bi započela prva proba – prisjetio se Begu, te na pitanje što je sve prošao u Linđu i s Linđom, kratko će uz smijeh: ‘Bolje pitajte što nisam prošao!’

50-godina-Lindja-tratamenat-(2)-Djordje-Begu

– Od nebrojeno puno mjesta, do puno uspomena. Evo, nikad nisam bio u Makedoniji, a bio sam sedam, osam puta u Americi – to je zanimljivo! Kroz Linđo su prolazile obitelji, djeca, unuci. Ako pitate je li Linđo život, nije. Pedeset godina, to je više od jednoga života! – ističe Begu.

‘Linđo je najveće prijateljstvo’

Najviše je Linđu značio u počecima prvi odlazak u Italiju na Maggio di Bari. Stoga su u večerašnjem druženju kroz mnoge ruke prošle fotografije tog događaja, gdje su Linđovci zablistali u punom sjaju i osvojili, naravno – prvo mjesto. Bilo je lijepo, kažu na druženju, prisjetiti se tih događanja, tih balanja, te ekipe… Kakva su to bila prijateljstva! Bilo je i zafrkancije i svega, malo i ne baš tako lijepih trenutaka, ali sve se to zaboravi kad je dobro društvo.

Gospođe Anđelka Seka Grgurević Laptalo i Davorka Šperanda tu su od samih početaka, jedna od 1964., a druga od 1965. godine, de facto od osnutka.

– Što je za nas Linđo? Najveće prijateljstvo na koje se može naići. Linđo je kao druga majka, nešto divno, i neka tako ostane vječno. To se gaji, da nije bilo zajedništva, ne bi bilo ovakvih zdravih druženja – složne su gospođe Seka i Davorka, a Davorka uz to dodaje i to kako su iz njezine obitelji mnogi zabalali.

-Ja, rođak i rodica, neput i nepuča, a jučer je primljena u ansambl od moje nepuče i kćerka! – ističe gospođa Davorka.

– Vjerujem da će se mnoge generacije još pojavljivati u Linđu – ističe pak gopođa Seka.

Iz Linđa i brakovi ‘duraju’

-Od 1966. sam tu, a moram priznati, ona je došla godinu dana prije mene – uz veliki osmijeh će gospar Frano Lubura. On i njegova Mare drugi su bračni par iz Linđa.

-Kad smo se oženili, jedno vrijeme smo zajedno i balali i putovali. Međutim, onda dođu obaveze, poslovi, pa obiteljske obaveze. Naš zajednički bračni ‘staž’ u Linđu i nije bio tako dug, ali zato ovaj izvan Linđa jest – ističe Lubura.

50-godina-Lindja-tratamenat-(25)

– Bilo je brakova i između plesačica i glazbenika, plesača, imamo raznih kombinacija, pa i do današnjih dana, do prije par godina – napominje.

Gospođa Nataša Beus i Luko Brailo plesni su partneri kako od samih početaka, tako i do dan danas.

– U Linđu sam od 1965., skoro od početka. Za mene je Linđo i bio i ostao ljubav. Mi smo odrasli uz Linđa i Linđo je odrastao s nama – ističe Nataša, dok Luko dodaje:

Otišli smo svako svojim putem, ali kad su feste, zna se kako se pleše. To se ne da opisati, to je jednostavno – Linđo – ističe Brailo.

50-godina-Lindja-tratamenat-(28)

A DuList im nakon tratamenta u nekadašnjem Jadranu, želi još najmanje pedeset godina, a sudeći po njihovom dobrom duhu i raspoloženju, iskra Linđa još je itekako živa u njima. Rado će ju pokazati na velikom koncertu na kojeg su svi pozvani, 27. studenog, gdje će u Gospinom polju nastupiti preko 300 plesača, veterana, generacija – Linđa.

Inače, na samom otvaranju prisutne su pozdravili, u ime organizacijskog odbora Luko Brailo, potom ravnateljica Linđa Anuška Matušić, pročelnica za kulturu Ana Hilje te direktorica TZ Grada Dubrovnika Romana Vlašić, koji su poželili dobru festu u idućih par mjeseci te i dalje izvrstan rad, uputivši im jedno veliko ‘hvala’, za svih pedeset godina rada.

 

Pročitajte još

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist