AktualnoHrvatska

PDV sa 23 na 25%?

PDV sa 23 na 25%?

Radimir Čačić, budući potpredsjednik vlade za gospodarstvo, izjavio je kako nova vlada morati korigirati PDV, s obzirom da su to učinile i sve europske zemlje u posljednji nekoliko godina.

Nije rekao koliki bi PDV mogao biti, ali u javnosti se već spominje stopa od 25 posto, čime bi se Hrvatska zadržala pri vrhu europskih zemalja prema poreznom opterećenju potrošnje. I sa sadašnja 23 posto PDV-a ispred Hrvatske su samo bogate skandinavske države te Mađarska, koja će od iduće godine svoj PDV podići na 27 posto.

Dva posto veći PDV donio bi državnoj blagajni oko 3,5 milijardi kuna veće prihode, no s njime bi došlo do pada potrošnje, povećavanja inflacije i bijega u sivu zonu. Hrvatska narodna banka poručila je novoj vladi da se prihvati škara i smanji proračunske rashode za punih 9 milijardi kuna. Svjetska banka poslala je sličnu poruku.

Kako pišu neki mediji, mogla bi to biti i najava ukidanja nulte stope PDV-a na kruh, mlijeko, lijekove i knjige već od travnja ili srpnja 2012. godine, a ne od datuma ulaska Hrvatske u EU, što je krajnji rok za usklađivanje tog poreznog oblika s EU.

Od budućeg ministra turizma Veljka Ostojića stigla je ideja o smanjenju poreza u turističkoj djelatnosti. Prema njegovom prijedlogu stopa PDV – a u turizmu bi mogla iznositi od osam do deset posto.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist