Aktualno

PDV od zidina svakako ide u Zagreb!

Zidine

Kada u ponedjeljak 1. srpnja Republika Hrvatska i službeno postane punopravna članica Europske unije na snagu će stupiti odredba novog Zakona o PDV-u, prema kojem će jedinice lokalne samouprave plaćati PDV na prihod od gospodarskih djelatnosti.

Tako će, ukoliko upravljanje gradskim zidinama oduzme Društvu prijatelja dubrovačke starine, i Grad Dubrovnik na prihod od ulaznica morati platiti PDV od 25 posto, baš kao i dosad DPDS. Ova činjenica pobija ključni argument gradonačelnika Andra Vlahušića u njegovoj nesmiljenoj borbi za preuzimanje zidina od Društva prijatelja.

Vlahušić nije govorio istinu

Podsjetimo, Vlahušić od početka sukoba s Društvom prijatelja ističe kako će Gradu nakon preuzimanja zidina konačno pripasti desetak milijuna kuna PDV-a od prodaje ulaznica. Međutim, ispostavilo se da nije govorio istinu.

– Članak 6. Zakona o PDV-u jasno navodi kako se poreznim obveznikom smatra jedinica lokalne uprave i samouprave koja obavlja gospodarsku djelatnost. Pritom se kao gospodarska djelatnost, u smislu Općeg poreznog zakona, smatra svaka razmjena dobara i usluga na tržištu radi ostvarivanja prihoda, dohotka, dobiti ili drugih gospodarski procjenjivih koristi. Dakle, Grad Dubrovnik će na prihod od naplate ulaznica kao gospodarske djelatnosti morati platiti PDV  – kazao je za duList predsjednik dubrovačke udruge knjigovođa i financijskih djelatnika Miro Kraljević. Riječ je o novini u novom Zakonu o PDV-u, uvedenoj zbog usklađivanju s pravnom regulativom Europske unije.

Podsjetimo, već od 1. siječnja 2012. godine na snagu je stupio zakon prema kojem sve neprofitne organizacije i korisnici državnog proračuna moraju platiti taj porez. Riječ je o školama, bolnicama, bankama, vjerskim zajednicama. Budući da je dosad DPDS prodavao ulaznice za razgledanje zidina, na stečeni prihod morali su najprije platiti PDV, a ostatak prihoda prema ugovoru s Gradom Dubrovnikom podijeliti u odnosu 50-50.

Ulaskom u Europsku uniju i Grad Dubrovnik bit će u sustavu PDV-a pa će, u slučaju da od Društva prijatelja dubrovačke starine preuzme upravljanje dubrovačkim zidinama, plaćati isti iznos tog poreza kao i DPDS – govori Kraljević, ali i objašnjava kako 'što se tiče PDV-a, uopće nije bitno tko upravlja zidinama'.

O naplati ulaznica za zidine, o tome što se zbiva s pravom na odbitak od PDV-a te hoće li Dubrovnik imati pravo na taj odbitak, čitajte u novom broju duLista koji je upravo u prodaji!

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

MEĐU TRI NAJGORA Izlaganje Dubravke Šuice ‘zaradilo’ dvojku

Dulist

Počeo volonterski projekt ’72 sata bez kompromisa’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija