Aktualno

PDV od zidina svakako ide u Zagreb!

Zidine

Kada u ponedjeljak 1. srpnja Republika Hrvatska i službeno postane punopravna članica Europske unije na snagu će stupiti odredba novog Zakona o PDV-u, prema kojem će jedinice lokalne samouprave plaćati PDV na prihod od gospodarskih djelatnosti.

Tako će, ukoliko upravljanje gradskim zidinama oduzme Društvu prijatelja dubrovačke starine, i Grad Dubrovnik na prihod od ulaznica morati platiti PDV od 25 posto, baš kao i dosad DPDS. Ova činjenica pobija ključni argument gradonačelnika Andra Vlahušića u njegovoj nesmiljenoj borbi za preuzimanje zidina od Društva prijatelja.

Vlahušić nije govorio istinu

Podsjetimo, Vlahušić od početka sukoba s Društvom prijatelja ističe kako će Gradu nakon preuzimanja zidina konačno pripasti desetak milijuna kuna PDV-a od prodaje ulaznica. Međutim, ispostavilo se da nije govorio istinu.

– Članak 6. Zakona o PDV-u jasno navodi kako se poreznim obveznikom smatra jedinica lokalne uprave i samouprave koja obavlja gospodarsku djelatnost. Pritom se kao gospodarska djelatnost, u smislu Općeg poreznog zakona, smatra svaka razmjena dobara i usluga na tržištu radi ostvarivanja prihoda, dohotka, dobiti ili drugih gospodarski procjenjivih koristi. Dakle, Grad Dubrovnik će na prihod od naplate ulaznica kao gospodarske djelatnosti morati platiti PDV  – kazao je za duList predsjednik dubrovačke udruge knjigovođa i financijskih djelatnika Miro Kraljević. Riječ je o novini u novom Zakonu o PDV-u, uvedenoj zbog usklađivanju s pravnom regulativom Europske unije.

Podsjetimo, već od 1. siječnja 2012. godine na snagu je stupio zakon prema kojem sve neprofitne organizacije i korisnici državnog proračuna moraju platiti taj porez. Riječ je o školama, bolnicama, bankama, vjerskim zajednicama. Budući da je dosad DPDS prodavao ulaznice za razgledanje zidina, na stečeni prihod morali su najprije platiti PDV, a ostatak prihoda prema ugovoru s Gradom Dubrovnikom podijeliti u odnosu 50-50.

Ulaskom u Europsku uniju i Grad Dubrovnik bit će u sustavu PDV-a pa će, u slučaju da od Društva prijatelja dubrovačke starine preuzme upravljanje dubrovačkim zidinama, plaćati isti iznos tog poreza kao i DPDS – govori Kraljević, ali i objašnjava kako 'što se tiče PDV-a, uopće nije bitno tko upravlja zidinama'.

O naplati ulaznica za zidine, o tome što se zbiva s pravom na odbitak od PDV-a te hoće li Dubrovnik imati pravo na taj odbitak, čitajte u novom broju duLista koji je upravo u prodaji!

Pročitajte još

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović