Zanimljivosti

PDV od zidina svakako ide u Zagreb!

PDV od zidina svakako ide u Zagreb!

Kada u ponedjeljak 1. srpnja Republika Hrvatska i službeno postane punopravna članica Europske unije na snagu će stupiti odredba novog Zakona o PDV-u, prema kojem će jedinice lokalne samouprave plaćati PDV na prihod od gospodarskih djelatnosti.

Tako će, ukoliko upravljanje gradskim zidinama oduzme Društvu prijatelja dubrovačke starine, i Grad Dubrovnik na prihod od ulaznica morati platiti PDV od 25 posto, baš kao i dosad DPDS. Ova činjenica pobija ključni argument gradonačelnika Andra Vlahušića u njegovoj nesmiljenoj borbi za preuzimanje zidina od Društva prijatelja.
 
Vlahušić nije govorio istinu
 
Podsjetimo, Vlahušić od početka sukoba s Društvom prijatelja ističe kako će Gradu nakon preuzimanja zidina konačno pripasti desetak milijuna kuna PDV-a od prodaje ulaznica. Međutim, ispostavilo se da nije govorio istinu.

– Članak 6. Zakona o PDV-u jasno navodi kako se poreznim obveznikom smatra jedinica lokalne uprave i samouprave koja obavlja gospodarsku djelatnost. Pritom se kao gospodarska djelatnost, u smislu Općeg poreznog zakona, smatra svaka razmjena dobara i usluga na tržištu radi ostvarivanja prihoda, dohotka, dobiti ili drugih gospodarski procjenjivih koristi. Dakle, Grad Dubrovnik će na prihod od naplate ulaznica kao gospodarske djelatnosti morati platiti PDV  – kazao je za duList predsjednik dubrovačke udruge knjigovođa i financijskih djelatnika Miro Kraljević. Riječ je novini u novom Zakonu o PDV-u, uvedenoj zbog usklađivanju s pravnom regulativom Europske unije.

Podsjetimo, već od 1. siječnja 2012. godine na snagu je stupio zakon prema kojem sve neprofitne organizacije i korisnici državnog proračuna moraju platiti taj porez. Riječ je o školama, bolnicama, bankama, vjerskim zajednicama. Budući da je dosad DPDS prodavao ulaznice za razgledanje zidina, na stečeni prihod morali su najprije platiti PDV, a ostatak prihoda prema ugovoru s Gradom Dubrovnikom podijeliti u odnosu 50-50.

– Ulaskom u Europsku uniju i Grad Dubrovnik bit će u sustavu PDV-a pa će, u slučaju da od  Društva prijatelja dubrovačke starine preuzme upravljanje dubrovačkim zidinama, plaćati isti iznos tog poreza kao i DPDS – govori Kraljević, ali i objašnjava kako 'što se tiče PDV-a, uopće nije bitno tko upravlja zidinama'.

– Naplata ulaznica za obilazak zidina jest gospodarska djelatnost pa tko god upravljao zidinama morat će plaćati i pripadajući PDV – ističe Kraljević te upozorava kako u novom Zakonu o PDV-u nije jasno naznačeno što se zbiva s pravom na odbitak od PDV-a.
 
Manja zarada Gradu nego DPDS-u!
 

– Vi na uslugu zarađujete novac, dio kojeg dajete državi kroz PDV. Ali, u slučaju DPDS-a koji je u sustavu PDV-a, oni su za sve obavljene restauratorske i ostale radove platili PDV, ali i imali pravo na odbitak PDV-a. Ostaje nejasno hoće li Grad Dubrovnik imati pravo na taj odbitak PDV-a. Jer ako neće biti tog odbitka, to znači da bi Grad Dubrovnik u blagajni na kraju ostavio manje novca nego DPDS – tvrdi Kraljević, te dodaje kako bi Grad, čak i da je ostalo 'sve po starom' i da država ne mora provesti izmjene Zakona o PDV-u, na kraju prošao skuplje nego DPDS!

– Uzmimo na primjer da je DPDS naplatio 50 milijuna kuna od ulaznica, i na to državi platio PDV od 10 milijuna kuna. Neka su uložili 30 milijuna kuna u obnovu. Oni su kroz odbitak PDV-a prebili dobar dio sredstava. S druge strane, Grad Dubrovnik naplati od ulaznica isti iznos od 50 milijuna kuna i državi ne plati PDV od 10 milijuna kuna jer nije u sustavu PDV-a. Međutim, kad mu izvođač radova ispostavi račun za izvedene radove, u tom računu sadržan je i PDV, a kojeg Grad onda nema gdje ni s kim prebiti. Prema tome, Grad bi plaćao 25 posto skuplje radove, pa bi im višak na prihodovnoj strani bio puno manji – objašnjava Kraljević.

Stoga, kad je gradonačelnik isticao kako će, nakon što Grad Dubrovnik preuzme upravljanje zidinama, uštedjeti iznos PDV-a od desetak milijuna kuna, zapravo je bila riječ o klasičnom spinu.

Ostaje na kraju pitanje može li 'svemogući' gradonačelnik u krajnjoj od Vlade RH tražiti da se prihod od naplate ulaznica oslobodi PDV-a? Kraljević kaže kako tako nešto nije moguće.

– Takva procudura u zakonu ne postoji. Nema pojedinačnog oslobađanja od plaćanja PDV-a – siguran je Kraljević.

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist