Aktualno

Pazite se skimmera!

Pazite se skimmera!

Dubrovčani su još jednom postali žrtve bezobzirne krađe. Naime, na nekoliko bankomata OTP banke u Dubrovniku otkriveni su tzv. skimmeri, uređaji pomoću kojih lopovi, nakon što korisnik dovrši transakciju na bankomatu, bez problema saznaju njegove podatke i dobivaju pristup računu.

Dojavila nam je to sugrađanka koja je i sama postala žrtva drske krađe. Nakon što je koristila bankomat u ulici Iva Vojnovića, pritom se pridržavajući svih preporuka i upozorenja o zaštiti pri unošenju PIN broja, s računa joj je 'zbrisano' četiri tisuće kuna. Banka je taj kriminalni čin otkrila i blokirala joj karticu, ali javnost o tome nije službeno obavijestila.
 
Uređaji otkriveni na dva bankomata
 
IZ OTP banke priznali su kako imaju problem sa skimmingom na dva bankomata.

– Zbog opravdane sumnje u pokušaj skimminga na dva bankomata u Dubrovniku blokiran je određen broj kartica. Blokirane kartice će našim klijentima u najkraćem roku biti zamijenjene na trošak banke. U skladu s propisanim pravilima, Kontakt centar je klijente obavijestio o događaju i blokadi kartice. Napominjemo da niti jedan klijent OTP banke neće biti oštećen jer će im sva sredstva biti vraćena – odgovorili su nam iz OTP banke.

Također su napomenuli kako su o pokušaju skimminga na svojim bankomatima obavijestili sva nadležna državna tijela, ostale banke i kartične kuće kako bi se spriječila daljnja zlouporaba kartica i zaštitili korisnici kartica.

Skimming inače spada u područje prijevare i krađe kreditnim karticama s ciljem nezakonitog stjecanja novca. Skimmingom se smatraju razni oblici prijevare, od najobičnijih fotokopiranja računa do nešto naprednijih metoda poput korištenja posebnih sitnih uređaja kojim se prikupljaju tisuće kartičnih podataka. Skimming je moguć u svakoj situaciji kada se koristi kartica, najčešće daleko od pogleda vlasnika, od plaćanja računa u restoranu ili trgovini do plaćanja benzina na pumpnoj stanici.

Koji su najčešći oblici skimminga u Hrvatskoj i Dubrovniku, kako prepoznati sumnjive situacije i kako se zaštititi od skimminga pročitajte u novom broju tjednika duList koji se od srijede nalazi u prodaji.

Pročitajte još

Plenković: ‘Sutra ujutro krećemo s formiranjem većine’

Dulist

BRANKO BAČIĆ PROGLASIO POBJEDU Velika izlaznost nam je dala snažan legitimitet

Dulist

BOŽO LASIĆ: Konavle su i dalje plave!

Dulist