Aktualno

Pazi, porezni inspektori!

Pazi, porezni inspektori!

Kraj godine uvijek je odlična prilika za napraviti svojevrsnu inventuru događaja koji su obilježili minulih 365 dana. To je napravio i duList u svom tiskanom izdanju, izdvojivši po mišljenju redakcije 10 događaja koji su obilježili dubrovačku 2013. 

Sedmo mjesto naše ljestvice zauzela je famozna fiskalizacija.

Fiskalizacija je pojam koju su dubrovački poduzetnici, a ponajviše ugostitelji, ove godine jako dobro upoznali. Mnogi od njih i kroz loše iskustvo. Jer u prvoj godini primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom dubrovački porezni obveznici postali su konstantna lovina poreznih inspektora.

Odjednom je svima njima glavna briga postala brojanje sitnog u kasi – ima viška, ima manjka. Neka iskustva s poreznim inspektorima prerasla su i u urbani mit. Pričalo se tako kako su porezni inspektori iz unutrašnjosti Hrvatske, oblače se u polugole turiste i vrlo uvjerljivo ih oponašaju. Vrhunac je bila priča o tamnoputim inspektorima koji sjajnim znanjem stranog jezika pokušavaju prevariti naše vrijedne ugostitelje.Tako su u ljetnim mjesecima bili zatvoreni brojni poznati dubrovački lokali, njih barem 50-ak.
Latino club Fuego, caffe barovi Platanus, Ae, Dix, Vertigo, kao i Konoba Sveti Jakov, restoran Ragusa 2, slastičarnice Dolce Vita i Gossip, suvenirnica Stradun Fashion, nekoliko pekara, ali i dva restorana na Lopudu, jedan u Kobašu… Najčešći epilog – plomba na vratima i novčana kazna. Veliki strah vladao je i među ribarima, koji smatraju kako njihov ulov ne podliježe fiskalizaciji, a na pjacama u Gradu, Gružu i Lapadu mirni nisu bili preprodavači. Fiskalizacija je posla koštala i našeg kolportera Nenada Jovanova Cileta, koji je naš list prodavao na gradskim ulicama.
A iz Porezne samo sjajne vijesti. U usporedbi s godinom ranije promet privatnih poduzetnika u prvih šest mjeseci povećan je nekoliko puta, a najveći pojedinačni rast isporuka bio je čak 1147 posto.

Pročitajte još

ROĐENI ISTI DAN I GODINU Sretan rođendan Josipu Škerlju i Lukši Peku!

Dulist

IZVJEŠĆE O RADU POVJERENSTVA PRED VIJEĆNICIMA Na što su se žalili pacijenti tijekom 2023.?

Dulist

Izložba ‘Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991.’ gostuje u Zagrebu

Dulist