Zanimljivosti

Pazi, ide auto!

Pazi, ide auto!

Da u našem Gradu i Županiji nedostaje asfalta, svakome je jasno. Na to upućuju brojne dubrovačke ulice, koje će izgleda turističku sezonu dočekati krpljenje, šarene od slojeva starog i novog asfalta, i pune rupa.

Potaknuti primjedbama jednog našeg sugrađanina, prošetali smo Ulicom Iva Vojnovića, koja je jedna od prometnijih gradskih ulica.

Asfalt je nekoliko puta krpan, pa se lijepo nadziru slojevi starog i novog. No, čini se da ta ulica već odavno nije u potpunosti asfaltirana. Asfalt je pun rupa, no to i nije ono najstrašnije. Problem pješacima na potezu od kafića do Boninova čine pješački prijelazi.

Naime, obližnji stanari žale se zbog toga što se od vrtića Ciciban do hotela Lero ne može doći lijevom stranom. Naime, na samom ulazu u Čokolinu ne postoji pješački prijelaz, kojim bi jednostavno prešli put, već prvo morate put priječi pored autobusne stanice, te ga ponovno prijeći kraj Ekonomske škole.
 
PJEŠACI OPASNO ŽIVE
 
Najveći problem je opasnost s kojime se susreću pješaci na pješačkim prijelazima pored kafića, ulaza u Čokolinu, kao i pored Ekonomske škole. Naime, odmah do spomenutih pješačkih prijelaza, ucrtana su parkirna mjesta pa ako je do pješačkog prijelaza parkiran primjerice kombi, vozač automobila uopće ne vidi pješaka. Zapravo tek ga uoči kada izađe na sred ceste, zbog čega se vrlo lako može dogoditi nesreća.

Pišite nam!
Ukoliko i Vi imate sličnih komunalnih problema u susjedstvu, bez obzira o kojem je djelu Dubrovnika riječ, slobodno nam pišite na info@dulist.hr, rado ćemo vas posjetiti i pomoći u rješavanju problema u Vašem susjedstvu kontaktirajući nadležne institucije.

 

Dovoljno je malo se prisjetiti prometnih pravila ili pak pročitati Zakon o sigurnosti cestovnog prometa koji u članku 82. jasno propisuje gdje se sve ne smije parkirati vozilo. Jedno od takvih, brojnih mjesta gdje se ne smije parkirati vozilo je i obilježeni pješački prijelaz i to na udaljenosti manjoj od 5 metara od toga prijelaza.

A u našem gradu, složit ćete se, ne samo u Ulici Iva Vojnovića, već i mnogim drugim, odmah do pješačkog prijelaza obilježeno je i parkirno mjesto. Naravno, time je sigurnost pješaka svedena na najmanju mjeru, a ucrtavanjem parkirnih mjesta tamo gdje po Zakonu ne bi smjeli biti, dakle odmah do pješačkog prijelaza, omogućen je prihod gradskoj blagajni.
 
DINAMIČKI PLAN OBNOVE
 
Iz Sanitata nam je rečeno kako se ocrtavanje pješačkih prijelaza radi u dogovoru sa gradskim prometnim odjelom i Prometnom policiju. Trenutačno se na potezu od Vojnovića ispravljaju pojedine nepravilnosti, i postoji ekipa koja na tome radi. Iz Grada Dubrovnika ističu kako je oformljeno povjerenstvo za kontrolu stanja nogostupa na gradskom području te je dogovoren i dinamički plan izvođenja rekonstrukcijskih radova na pločnicima, i to redom:

1. Ulica Dr. Ante Starčevića, od bazena do Doma zdravlja – zamjena betonskih kocki
2. Pile, od Atlasove zgrade do Hiltona desnom stranom, popločavanje kamenom
3. Gruž, od Lapad stanice do Place – rekonstrukcija pločnika i sanacija zidova uz nogostup koji su u lošem stanju

4. Lapad – Ulica Kralja Tomislava sa strane DOC-a, rekonstrukcija nogostupa
5. Rekonstrukcija ulice Uz Batalu i Puta od Mihajla s asfaltiranjem i izgradnjom oborinske odvodnje po izrađenom idejnom projektu
6. Ulica Iva Vojnovića i Ulica Žrtava s Dakse – rekonstrukcija nogostupa s drvoredom po izrađenom idejnom projektu i asfaltiranje ulica“.

Dakle, na red će doći i Ulica Iva Vojnovića. Kako ističu iz gradske uprave, radove će izvoditi Tehnogradnja po sklopljenom dvogodišnjem ugovoru o održavanju prometnica i javnih površina.
 
ZAVRŠETAK RADOVA ZA – IZBORE
 
– Za točke 1 i 2 (op.a. Ulica Dr. Ante Starčevića i Pile) naručene su kocke za popločavanje te će se tome pristupiti još ovog proljeća. Ostalo se planira raditi od jeseni do idućeg proljeća. U svim rekonstrukcijama je, osim postizanja veće sigurnosti za pješačke predviđeno maksimalno moguće proširivanje i spuštanje rubnika na pješačkim prijelazima i spojevima s drugim ulicama kako bi se olakšalo kretanje osobama s posebnim potrebama te dječjim kolicima, sukladno potpisanoj Povelji o pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom- zaključili su iz gradske uprave.

Iz gradske uprave također su nam odgovorili da će se, kad se bude radila navedena rekonstrukcija Ulice Iva Vojnovića napraviti i pješački prijelaz na ulazu u Čokolinu, za što će se trebati napraviti svojevrsna rekonstrukcija nogostupa. Kad se pak bude asfaltirala Ulica Iva Vojnovića, tokom iduće godine, iz gradske uprave ističu kako će se nanovo ocrtati i nova parkirna mjesta, koja po novom pravilniku od pješačkog prijelazu moraju biti udaljena najmanje 5 metara.

– Parkirna mjesta sada su ocrtana po starom pravilniku, koji je dozvoljavao, ukoliko postoji preglednost da se parkirna mjesta ocrtaju 2 metra od pješačkog prijelaza – zaključeno je u odgovoru iz gradske uprave.
 

DEVASTACIJA SPOMENIČKE BAŠTINE
Unatoč zabrani – nastavljeni radovi u Stulinoj
 
U posljednje vrijeme svjedoci smo učestale devastacije povijesne jezgre Dubrovnika. Pri tome se naravno radi o građevinskim zahvatima koji narušavaju njenu spomeničku baštinu, a posljednji primjer je, čini se onaj u Stulinoj ulici. Informaciju da se na kući u spomenutoj ulici i dalje obavljaju građevinski radovi unatoč zabrani Konzervatorskog odjela u Dubrovniku,  i to zbog uklanjanja međukatne konstrukcije i svoda cisterne, potvrdila nam pročelnica Žana Baća. Naime riječ je o rekonstrukciji stambene građevine u Stulinoj ulici na broju 4, investitora Luke, Romane, Katije i Matee Deranje iz Grude.
– Dana 13. travnja 2012. stručne osobe Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, temeljem prijave izvršile su očevid kuće na adresi Stulina 4, Dubrovnik, katastarska čest. zgr. 978 k.o. Dubrovnik, i utvrdile da se u unutrašnjosti predmetne kuće vrše građevinski radovi. Djelomično je uklonjena međukatna konstrukcija između prizemlja i kata i svod cisterne ispod prizemlja. Za opisane radove nije ishođeno prethodno odobrenje Konzervatorskog odjela u Dubrovniku te je slijedom svih gore navedenih činjenica, doneseno Rješenje o privremenoj obustavi radova a o svemu su obaviještene i nadležne inspekcijske službe, sa zahtjevom za djelovanjem u okviru njihove nadležnosti – zaključila je u svom odgovoru pročelnica Žana Baća.

 

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist