Grad

‘PAZI GLAVU!’ DO KRAJA SEZONE Klimavi kamen u Ulici svetog Dominika

Ako prolazite Ulicom svetog Dominika, budite oprezni – iznad glave vam se klima kamen. Dobro, možda nije toliko drastično, ali na kamenom dovratniku Palače Sponza nastalo je oštećenje koje predstavlja potencijalnu opasnost za prolaznike.

Za detalje o oštećenju upitali smo Žanu Baću, pročelnicu Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Zapravo, zanimalo nas je jesu li evidentirana nastala oštećenja, što se poduzelo i kad će se isto sanirati. Sanacija će tako pričekati kraj turističke sezone, a do tada bi se trebale žurno izraditi mjere tehničke zaštite.

-Stručni djelatnici Konzervatorskog odjela u Dubrovniku utvrdili su konzervatorske smjernice za sanaciju nastalog oštećenja te su o tome izvijestili Državni arhiv u Dubrovniku i potencijalnog izvođača radova, Građevinar-Quelin d.d. iz Dubrovnika. Prija zahvata sanacije koji bi se poduzeo nakon turističke sezone, a radi sprječavanja daljnjih oštećenja, izvođač treba žurno izraditi mjere tehničke zaštite kako je i dogovoreno – odgovorila nam je pročelnica Žana Baća.

Neka bivša oštećenja
Sjetimo se 2016. godine, kada je oštećena Mala Onofrijeva fontana i to nakon što se jedan turist na nju naslonio. Kamen je, prema svjedočenjima turista, jednostavno otpao. Bilo je i odvaljivanja na Crkvi svetog Vlaha, Velikoj Onofrijevoj fontani, Orlandu… Ali i na Jezuitima.

Gustijerna iz Lazareta
Dok ‘Konzervatori’ obadaju kamen, mi ćemo vam donijeti i još jedan kuriozitet koji će razveseliti ljubitelje povijesti Grada. Naime, tijekom radova rekonstrukcije Lazareta pronađena je gustijerna u dvorištvu između njegove sedme i osme lađe. U gustijerni su pronađeni i ostaci životinja, najvjerojatnije magarca, što je zapravo bilo i za očekivati s obzirom na prošlost ovog nekad užurbanog dijela grada.

– Navedena gustijerna nije obrađena u dosadašnjoj dokumentaciji te je bilo nužno poduzeti pražnjenje nasutog materijala uz nadzor arheologa. Nakon izvršenog pražnjenja gustijerne očekuje se izvještaj o arheološkom nadzoru, dopuna arhitektonskog snimka postojećeg stanja, analiza stanja konstrukcije te prijedlog dopune dokumentacije – istaknuli su nam Konzervatori, a ostaje vidjeti budućnost gustijerne.

Pročitajte još

OBAVIJEST IZ LIBERTASA Reaktiviran prijevoz osoba s invaliditetom

Dulist

VAŽAN DAN 28. obljetnica oslobođenja Rijeke dubrovačke i deblokade Dubrovnika

Dulist

POTPISAN UGOVOR Uređena Lapadska obala otvara se 2023. godine

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija