Grad

‘PAZI GLAVU!’ DO KRAJA SEZONE Klimavi kamen u Ulici svetog Dominika

Ako prolazite Ulicom svetog Dominika, budite oprezni – iznad glave vam se klima kamen. Dobro, možda nije toliko drastično, ali na kamenom dovratniku Palače Sponza nastalo je oštećenje koje predstavlja potencijalnu opasnost za prolaznike.

Za detalje o oštećenju upitali smo Žanu Baću, pročelnicu Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Zapravo, zanimalo nas je jesu li evidentirana nastala oštećenja, što se poduzelo i kad će se isto sanirati. Sanacija će tako pričekati kraj turističke sezone, a do tada bi se trebale žurno izraditi mjere tehničke zaštite.

-Stručni djelatnici Konzervatorskog odjela u Dubrovniku utvrdili su konzervatorske smjernice za sanaciju nastalog oštećenja te su o tome izvijestili Državni arhiv u Dubrovniku i potencijalnog izvođača radova, Građevinar-Quelin d.d. iz Dubrovnika. Prija zahvata sanacije koji bi se poduzeo nakon turističke sezone, a radi sprječavanja daljnjih oštećenja, izvođač treba žurno izraditi mjere tehničke zaštite kako je i dogovoreno – odgovorila nam je pročelnica Žana Baća.

Neka bivša oštećenja
Sjetimo se 2016. godine, kada je oštećena Mala Onofrijeva fontana i to nakon što se jedan turist na nju naslonio. Kamen je, prema svjedočenjima turista, jednostavno otpao. Bilo je i odvaljivanja na Crkvi svetog Vlaha, Velikoj Onofrijevoj fontani, Orlandu… Ali i na Jezuitima.

Gustijerna iz Lazareta
Dok ‘Konzervatori’ obadaju kamen, mi ćemo vam donijeti i još jedan kuriozitet koji će razveseliti ljubitelje povijesti Grada. Naime, tijekom radova rekonstrukcije Lazareta pronađena je gustijerna u dvorištvu između njegove sedme i osme lađe. U gustijerni su pronađeni i ostaci životinja, najvjerojatnije magarca, što je zapravo bilo i za očekivati s obzirom na prošlost ovog nekad užurbanog dijela grada.

– Navedena gustijerna nije obrađena u dosadašnjoj dokumentaciji te je bilo nužno poduzeti pražnjenje nasutog materijala uz nadzor arheologa. Nakon izvršenog pražnjenja gustijerne očekuje se izvještaj o arheološkom nadzoru, dopuna arhitektonskog snimka postojećeg stanja, analiza stanja konstrukcije te prijedlog dopune dokumentacije – istaknuli su nam Konzervatori, a ostaje vidjeti budućnost gustijerne.

Pročitajte još

Franković za Associated Press: ‘Ovo je jedinstvena prilika da krenemo putem održivog turizma’

Dulist

Mokošica dobila parkiralište sa 72 mjesta

Dulist

Zarada pauk službe trostruko manja nego lani

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija