Aktualno

Pavica Vilać o ulozi sv. Vlaha u povijesti i sadašnjosti Dubrovnika

Ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać u ponedjeljak navečer je u Glazbenoj dvorani Kneževa dvora održala predavanje ‘Sveti Vlaho i Dubrovnik’.

Govorila je o ulozi svetoga Vlaha u povijesti i sadašnjosti Dubrovnika i dubrovačkoga kraja, pokazujući bogatstvo povijesnog, likovnog i kulturnog naslijeđa koje su grad i njegova okolica baštinili zahvaljujući tradiciji Parčeva štovanja, sve s ciljem povećanja razine prepoznatljivosti svetoga Vlaha kao dubrovačkog nebeskog zaštitnika.

Svoje predavanje ravnateljica Vilać temeljila je na središnjem godišnjem izložbeno-izdavačkom projektu Dubrovačkih muzeja ‘Sveti Vlaho u povijesti i sadašnjosti’, priređenom 2012. godine u Kneževu dvoru i žitnici Rupe, ideju za koji je dala i kojega je vodila upravo ona. Tada je prvi put sveobuhvatno predstavljen višestoljetni dubrovački sveti zaštitnik i simbol Grada, čije je tisućljetno čašćenje u gradu pod Srđem, koje je i danas zadržalo jednaki sjaj i jačinu, rezultiralo upisom dubrovačke Feste na prestižnu UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva 2009. godine.

Predavanje je održano ususret 10. obljetnici ovoga velikog svjetskog priznanja dubrovačkoj i hrvatskoj baštini, te u sklopu programa ovogodišnjih Dana kulturne baštine u Dubrovniku.

Pročitajte još

UPISI Na Sveučilištu u Dubrovniku ostalo 260 slobodnih mjesta za jesenski rok

Dulist

DON IVO ZEČEVIĆ Osjećam da sam s nekim projektima tek započeo, a moramo otići

Leona Rašica

OBITELJ GRBIĆ PAJO Pomadore, poveruni, tikvice… U njih je sve eko!

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija