Natrag
23.3.2019 18:02

facebook

twitter

google

rss

dulist

Pavica Vilać o ulozi sv. Vlaha u povijesti i sadašnjosti Dubrovnika

17.9.2018 @ 22:24 Zvonimir Pandža Aktualno
11;11

Podijelite:

Ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać u ponedjeljak navečer je u Glazbenoj dvorani Kneževa dvora održala predavanje ‘Sveti Vlaho i Dubrovnik’.

Govorila je o ulozi svetoga Vlaha u povijesti i sadašnjosti Dubrovnika i dubrovačkoga kraja, pokazujući bogatstvo povijesnog, likovnog i kulturnog naslijeđa koje su grad i njegova okolica baštinili zahvaljujući tradiciji Parčeva štovanja, sve s ciljem povećanja razine prepoznatljivosti svetoga Vlaha kao dubrovačkog nebeskog zaštitnika.

Svoje predavanje ravnateljica Vilać temeljila je na središnjem godišnjem izložbeno-izdavačkom projektu Dubrovačkih muzeja ‘Sveti Vlaho u povijesti i sadašnjosti’, priređenom 2012. godine u Kneževu dvoru i žitnici Rupe, ideju za koji je dala i kojega je vodila upravo ona. Tada je prvi put sveobuhvatno predstavljen višestoljetni dubrovački sveti zaštitnik i simbol Grada, čije je tisućljetno čašćenje u gradu pod Srđem, koje je i danas zadržalo jednaki sjaj i jačinu, rezultiralo upisom dubrovačke Feste na prestižnu UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva 2009. godine.

Predavanje je održano ususret 10. obljetnici ovoga velikog svjetskog priznanja dubrovačkoj i hrvatskoj baštini, te u sklopu programa ovogodišnjih Dana kulturne baštine u Dubrovniku.

Komentari

O autoru: Zvonimir Pandža


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana