Aktualno

PAVELA PREDLAŽE S privremenim dozvolama izazvala bi se ‘doza’ straha kod mladih vozača

PAVELA PREDLAŽE S privremenim dozvolama izazvala bi se 'doza' straha kod mladih vozača

Zbog rasta broja prometnih nesreća u kojima sudjeluju mladi vozači od 18 do 24 godine, udruga Sigurnost u prometu Dubrovnik predlaže uvođenje stupnjevanja stjecanja vozačke dozvole koje čini nekoliko faza: prijelazna ili privremena dozvola i tek tada konačna dozvola.

-Jutros su na našim cestama izgubljena još četiri mlada života, izgubljene generacije obitelji! U zadnje vrijeme u Republici Hrvatskoj zabilježen je sve veći rast prometnih nesreća u kojima sudjeluju mladi vozači (18-24 godine), posebice onih sa smrtnim ishodom! Uz to što samim time imamo i više izgubljenih životno mladih generacija, često dolazi do toga da mladi vozači ili žrtve prometnih nesreća koji oni uzrokuju postaju trajni invalidi čime pati i cijela obitelj koja mora do kraja života skrbiti o njima, dok se materijalne štete u takvim prometnim nesrećama mjere u milijunima! Stoga predlažemo uvođenje stupnjevanja stjecanje vozačke dozvole koje čini nekoliko faza stjecanja vozačke dozvole: prijelazna ili privremena dozvola i tek tada konačna dozvola – navodi Denis Pavela iz dubrovačke udruge.

-Pošto mladi vozači često iskazuju izazovno razmetanje hrabrošću i s obzirom na to da ne pokazuju strah od sankcija, pretpostavlja se da će ovom mjerom i s više nadzora kod mladih vozača izgraditi sigurniji stavovi i strahovi od trajnog gubitka konačne vozačke dozvole samim time i nedobivanja trajne vozačke dozvole. Pod institutom prijelazne ili privremene vozačke dozvole bi se smatralo da se mladom vozaču koji je stekao uvjete za upravljanje vozilom u prometu izda upravo vozačka dozvola pod nazivom prijelazna ili privremena vozačka dozvola. Prijelazna ili privremena vozačka dozvola se izdaje na rok od tri godine od vremena izdavanja! Mladi vozač kojemu je izdana prijelazna ili privremena vozačka dozvola koji u razdoblju od tri godine počini dva ili više težih prekršaja u cestovnom prometu za koje su propisane novčane kazne ili kazna zatvora ili zaštitna mjera, ista se poništava te se trajno isključuje iz prometa bez prava na izdavanje konačne vozačke dozvole. Mladi vozač kojemu je izdana prijelazna ili privremena vozačka dozvola koji u razdoblju od tri godine izazove prometnu nesreću sa smrtnim posljedicama (počinivši gore navedene prekršaje), trajno se isključuje iz prometa bez prava na izdavanje konačne vozačke dozvole – navodi dalje Pavela.

Navedeno bi zahtijevalo, dodaje dalje, izmjene sadašnjih odredbi u člancima 221. i 222. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (moguće i ostale izmjene materijalnih i prekršajnih odredbi-sankcija ukoliko bi se uvele izmjene koje bi se odnosile na određene prekršaje brzine kretanja vozila, alkohol…, a odnosile bi se na vozače s prijelaznom ili privremenom vozačkom dozvolom).

-Iz svega gore navedenog vidljivo je da bi se navedenom izmjenom dovelo do jedne velike ‘doza’ straha kod mladih vozača (od eventualnog gubitka privremene ili prijelazne vozačke dozvole te nemogućnosti izdavanja konačne vozačke dozvole) kojom bi se smanjio broj najtežih prometnih prekršaja počinjen od strane tih sudionika u prometu, samim time i događanja najtežih prometnih nesreća koji su uzrokovani od te skupine sudionika u prometu. Isto tako ako se dogodi da mladi vozač i počini jedan od prekršaja u cestovnom prometu koji spada u skupinu gore navedenih prekršaja, sigurni smo da iz straha što posjeduje kako sam naziv kaže privremenu ili prijelaznu vozačku dozvolu sigurno neće počiniti i drugi, upravo zato što bi to značilo gubitak iste i nemogućnost izdavanja konačne vozačke dozvole – zaključuje Pavela.

Naslovna fotografija je ilustrativne prirode

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist