Zanimljivosti

Pas ne postavlja očekivanja, a daje podršku

Za razliku od roditelja i terapeuta, pas pred dijete s posebnim potrebama ne postavlja nikakva očekivanja, a pomaže mu u razvoju i ohrabruje ga. Upravo zbog toga uloga posebno školovanog terapijskog psa vrlo je važna, između ostalog, u tretiranju teškoća senzorne integracije.

– Terapijski pas djeluje umirujuće na dijete, oslobađa ga osjećaja napetosti, pruža mu veliku emocionalnu potporu i dodatno potiče pozitivno raspoloženje, pa time utječe na bolju komunikaciju i interakciju s okolinom – rekao je radni terapeut Davor Duić iz Centra za rehabilitaciju Silver iz Zagreba na predstavljanju projekta „Osnivanje savjetodavnog centra senzorne integracije uz terapijskog psa“, održanog u suradnji s Udrugom kronično bolesnog djeteta „Zajedno do zdravlja“ u Dvorani Ivana Pavla II u Dubrovniku.

Jedan je od ciljeva savjetodavnog centra terapije senzorne integracije kroz mobilni tim, u što je zahvaljujući obiteljima koje su se odlučile za terapijske pse uključen i Dubrovnik, edukacija o načinu rada i strategijama rješavanja problema kod kuće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Predavanju su uz roditelje prisustvovali i oni koji se u svom svakodnevnom radu susreću s djecom s posebnim potrebama. Pored uputa stručnih osoba, prisutni su mogli čuti iskustva tri dubrovačke obitelji čijoj djeci pomažu Silverovi psi.

Pročitajte još

OPUZENAC STIPAN UJDUR Trešnja je potpuno ili djelomično uništila sve samostane

Iva Dedo

Danielle Kordić: Depresiju, strah i osjećaj krivnje pretočila sam u knjigu

Dulist

UZ DAN ZAŠTITE PRIRODE ‘Mala škola aromaterapije’ Mare Doljak

Dulist