Kultura

‘PAPINSTVO I BUGARI’ Veleposlanstvo Bugarske otvorilo izložbu u Narodnoj knjižnici

'PAPINSTVO I BUGARI' Veleposlanstvo Bugarske otvorilo izložbu u Narodnoj knjižnici

Cilj izložbe je pokazati koliko smo mi bliski i doista se nadam da će hrvatski građani ovdje moći vidjeti puno priča o bliskosti Bugara i Hrvata – rekla je Genka Vasileva Georgieva, veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj pri otvorenju izložbe ‘Papinstvo i Bugari’ u petak u Narodnoj knjižnici Grad.

Izložba koja je već posjetila Zagreb i Đakovo, a prema riječima veleposlanice nakon Dubrovnika će posjetiti Split i čak Vatikan prikazuje odnos Bugarske sa Svetom stolicom od 9. stoljeća pa sve do danas.

Izložbi je nazočio i biskup Mate Uzinić, a izložba osim suradnje Bugarske i Vatikana govori mnogo i o povezanosti Hrvatske s Bugarskom kroz vjerske institucije kroz povijest.

– Osim Dubrovnika, ovdje smo pokazali i priču o grofu Pejačeviću čija obitelj potječe iz Bugarske vezano za jedan gradić Čiprovci u Bugarskoj koji je u 17. stoljeću ustao protiv Osmanske vlasti, a ustanak je organiziran uz pomoć franjevačkog reda iz Slavonije i Bosne. Nakon neuspjeha ustanka cijeli gradić se preselio u Slavoniju, a Pejačevići su dobili ne samo grofovsku titulu nego i mogućnost pomoći Bugarima uz druge imućne građane Austro-Ugarske – istaknula je Vasileva Georgieva.

Stručni konzultant izložbe je prof. Krasimir Stanchev, a kustosi su prof. dr. Axinia Džurova, dr. Kiril Plamen Kartaloff, mons. Strahil Kavalenov iz katoličke Nikopoljske biskupija.

Izložba će biti otvorena dva tjedna.

Pročitajte još

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist

NOVA PREMIJERA KOLARINA ‘Matrimonijo’ kao hommage Žuži Egrenyi i Jozu Lovriću Jadrijevu

Dulist