Kultura

Papin spomenik postavit će se u svibnju

Papin spomenik postavit će se u svibnju

U klaustru Dominikanskog samostana večeras je otvorena  izložba umjetničkih rješenja spomenika papi Ivanu Pavlu II. i rješenja uređenja neposrednog okoliša ispred crkve Sv. Križa u Gružu.

Organizator i provoditelj natječaja je Grad Dubrovnik u suradnji s HDLU, a članovi ocjenjivačkog suda za prvonagrađeni rad, od ukupno 19 koliko ih je pristiglo na natječaj, odabrali su djelo autorice Marije Ujević-Galetović i arhitekta Branka Silađina.

Na otvaranju su nazočili biskup dubrovački mons. Mate Uzinić, gradonačelnik Andro Vlahušić i jedan od autora prvonagrađenog rješenja Branko Silađin.

–  Čestitam prvonagrađenom radu i drago mi je da je ova izložba organizirana uz Festu svetoga Vlaha i vrlo vjerojatno je da će ovaj spomenik i arhitekstonsko rješenje biti gotovo u većoj mjeri već za 10. obljetnicu dolaska pape blaženog Ivana Pavla II u Dubrovnika kojeg ćemo svečano obilježiti 6. lipnja ove godine kada ćemo se prisjetiti kako njegovog dolaska tako i proglašenja blaženom Marije Propetog Isusa Petković. Zadovoljan sam i nadam se da će ovo što vidimo na maketi izgledati jednako lijepo u stvarnosti – istaknuo je biskup.

– Zahvaljujem što sam dobio priliku da nakon 25 godina ponovno nešto radim u Dubrovniku i nadam se da će ovo naše rješenje ubrzo ugledati svjetlo dana – dodao je Branko Silađin.

– Sveti Otac se vratio tamo gdje pripada, mjestu gdje je držao misu i ulici koja nosi njegovo ime. Slušali smo što je najbolje i očekujemo da će u svibnju biti dovršena prva faza radova,  odnosno postavljanje kipa, dok će palme i drvored zbog instalacija morati pričekati jesen – dodao je gradonačelnik Vlahušić.

Izložba će biti otvorena do 10. veljače svakim radnim danom od 9 do 17 sati.

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist