Aktualno

Papin predstavnik predvodit će misu u utorak

Apostolski nuncij mons. Alessandro D'Errico dolazi danas poslijepodnevnim letom iz Zagreba u prvi službeni posjet Dubrovačkoj biskupiji. Nuncij D'Ericco predvodit će euharistijsko slavlje u dubrovačkoj katedrali na blagdan sv. Josipa u utorak, 19. ožujka u 18 sati, na drugu obljetnicu ređenja dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića.

 Kako je ovo Godina vjere u kojoj se slavi i 300. obljetnica blagoslova katedrale Gospe Velike, izgrađene nakon potresa 1667. godine, dolazak nuncija veliki je događaj i za katedralnu župu. Apostolski nuncij je papin predstavnik kod države u koju je poslan, ali istovremeno i kod lokalne Crkve. Zato svaki nuncij na početku svoje službe prima dva akreditivna pisma jedno za državnu vlast i drugo za predsjednika mjesne biskupske konferencije.
 
Prema suvremenom međunarodnom pravu, apostolski nunciji pripadaju u prvu kategoriju vođa diplomatskih poslanstava. U mnogim državama po svijetu, posebice u onima s katoličkom većinom, oni su, čim predaju vjerodajnice, po službi također dekani diplomatskoga zbora.
 
Služba nuncija je uvijek trostruka: diplomatska – kod država ili organizacija kojima je poslan, crkvena – za mjesnu katoličku zajednicu, te ekumenska – u odnosu na druge kršćane i međureligijska – prema sljedbenicima nekršćanskih vjera. Trenutačno u svijetu ima 99 apostolskih nuncija raspoređenih diljem svijeta, od čega su neki zaduženi za više od jedne zemlje.
 
 Sveta Stolica je subjekt međunarodnoga prava te ima diplomatske odnose sa 176 država u svijetu. Njima treba dodati još Europsku zajednicu i Malteški red te tridesetak međunarodnih i regionalnih organizacija diljem svijeta u kojima Sveta Stolica također ima svoje stalne predstavnike.
 
 

Pročitajte još

NIJE SVUGDJE IZVRSNO Gdje je more bilo dobro, a gdje zadovoljavajuće kakvoće?

Dulist

Dubrovčanin Đuro Lubura predsjednik Hrvatske Mense

Dulist

NE NASJEDAJTE Cirkuliraju lažne poruke o nagradnoj igri Hrvatske pošte

Dulist