Aktualno

‘PAO’ POTPIS NA UGOVOR Vrtići ‘Ciciban’ i ‘Izviđač’ idu u energetsku obnovu

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš potpisali su u subotu ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu dječjih vrtića ‘Ciciban’ i ‘Izviđač’, ukupno vrijednih 1.567.835,34 kune.

Tom prilikom potpredsjednik Vlade i ministar Štromar gradonačelniku Frankoviću uručio je i odluke o dodjeli bespovratnih sredstava za sufinanciranje energetske obnove osnovnih škola Ivana Gundulića i Marina Držića.

-Grad Dubrovnik se na natječaj javio s po dva vrtića i škole. Potpisali smo ugovore za energetsku učinkovitost vrtića, ukupne vrijednosti oko 4 milijuna kuna. Ministarstvo je osiguralo preko Fonda za zaštitu okoliša i fondova EU još milijun i pol, a za razliku će se Grad Dubrovnik moći prijaviti na druge fondove, prije svega za regionalni razvoj – objasnio je potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar.

-Za energetsku obnovu dvije škole, Ivan Gundulić i Marin Držić, osigurano je 7,8 milijuna kuna, od čega 2,7 milijuna kuna sredstava EU. Sve investicije će se vrlo brzo vratiti, ponajprije kroz uštede, koje iznose preko 50 posto energenata – dodao je Štromar.

-Riječ je o nastavku započete uspješne suradnje, budući da Grad Dubrovnik već provodi 7 milijuna kuna vrijednu energetsku obnovu lapadske škole. U godinu i nekoliko mjeseci obnovit ćemo pet javnih objekata. Nastavit ćemo koristiti ova sredstva kako bismo podizali energetsku učinkovitost javnih objekata – izjavio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

-Sredstva za energetsku obnovu u Republici Hrvatskoj koja će biti dodijeljena čak su triput veća od prvotno planiranih, odnosno prelaze milijardu kuna. Komunicirali smo s lokalnom samoupravom i na odgovarajući način smo objavili javni poziv. Fond je imao pritom dvojaku ulogu, jer smo imali savjetodavnu ulogu, ali smo i provedbeno tijelo druge razine. Uz stručno-tehničku pomoć prolaznost aplikacija porasla s 20 na 95 posto – izjavio je direktor Fonda za  zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.

Pročitajte još

DUBROVČANI NA POPRIŠTU AUSTRALSKOG MEGA POŽARA ‘Sunce je potpuno crveno. Rijetko se može vidjeti plavo nebo’

Dulist

U OB DUBROVNIK ‘Semafor’ za naručivanje do svibnja 2020. godine

Dulist

HAC UPOZORAVA: Ne krećite na putovanje bez zimske opreme!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija