Kultura

Paljetku “Vladimir Nazor” za životno djelo!

Paljetku "Vladimir Nazor" za životno djelo!

Dubrovački književnik, pjesnik i prevoditelj, akademik Luko Paljetak dobitnik je ovogodišnje „Nagrade Vladimir Nazor“ za životno djelo!

Tako je, naime, odlučio Odbor „Nagrade Vladimir Nazor“ na čelu s akademikom Milivojem Solarom na sjednici održanoj 24. svibnja 2013. godine.

Ova nagrada našem akademiku stiže u godini u kojoj slavi 70 godina života. Inače, paljetak je već vlasnik dviju godišnjih „Nagrada Vladmiri Nazor“, i to 1984. i 2004. godine.

„Nagradu Vladimir Nazor“ dodjeljuje Republika Hrvatska za najbolja umjetnička ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma u Republici Hrvatskoj. Godišnja nagrada dodjeljuje se umjetnicima za najbolja umjetnička ostvarenja koja su bila objavljena, izložena, prikazana ili izvedena tijekom protekle godine, kao i grupi umjetnika za kolektivna umjetnička ostvarenja, dok se nagrada za životno djelo dodjeljuje istaknutim umjetnicima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji je stvaralački put zaokružen, a djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske.

„Nagrada Vladimir Nazor“ za životno djelo akademiku paljetku bit će dodijeljena u Muzeju Mimara, u srijedu, 19. lipnja 2013. godine u 20 sati.
 
 

Ovogodišnji laureati
 
KNJIŽEVNOST
Nagrada za životno djelo – akademik LUKO PALJETAK, književnik, pjesnik i prevoditelj
Godišnja nagrada – TATJANA GROMAČA za roman Božanska dječica
 
GLAZBA
Nagrada za životno djelo – Ivo Malec, skladatelj, zahvalio se na Nagradi, koju iz osobnih razloga nije prihvatio. Stoga se Nagrada ove godine ne uručuje.
Godišnja nagrada – MONIKA LESKOVAR, violončelistica, za tri koncerta u zagrebačkoj koncertnoj sezoni 2012. – cjelovečernji recital s izraelskim pijanistom Itamarom Golanom, 23. siječnja 2012., izvedbu 3. Kammermusik P. Hindemitha s Cantus Ansamblom, 14. svibnja 2012. i  izvedbu 1. koncerta za violončelo i orkestar D. Šostakoviča sa Zagrebačkom filharmonijom, 27. rujna 2012.
 
FILMSKA UMJETNOST
Nagrada za životno djelo – IVICA RAJKOVIĆ, filmski snimatelj
Godišnja nagrada – RENÉ BITORAJAC, za ulogu u filmu Ljudožder vegetarijanac
 
LIKOVNE I PRIMIJENJENE UMJETNOSTI
Nagrada za životno djelo – akademkinja MARIJA UJEVIĆ GALETOVIĆ, akademska kiparica
Godišnja nagrada – IVAN MARUŠIĆ KLIF za site-specific instalaciju Lambda, Pogon Jedinstvo, Zagreb, 30. ožujka – 06. travnja 2012. i Muzejsko-galerijski prostor Sveta Srca, Pula, 13. – 27. travnja 2012.
 
KAZALIŠNA UMJETNOST
Nagrada za životno djelo – NENAD ŠEGVIĆ, dramski umjetnik
Godišnja nagrada – ZLATKO SVIBEN, za režiju predstave Unterstadt, premijerno izvedenu 5. listopada 2012. u  Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku
 
ARHITEKTURA I URBANIZAM
Nagrada za životno djelo – HILDEGARD AUF-FRANIĆ, arhitektica
Godišnja nagrada – NENO KEZIĆ I EMIL ŠVERKO, arhitekti, za Studentski dom i centar Sveučilišnog Kampusa u Splitu

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist