Natrag
21.2.2019 10:50

facebook

twitter

google

rss

dulist

Paljetkova predstava “Govori mi o Augusti”

3.1.2013 @ 10:44 Ana Prohaska Kultura
3;3

Podijelite:

HNK Zadar gostuje u Kazalištu Marina Držića s predstavom „Govori mi o Augusti“, autora Luka Paljetka. Redateljica je Jasna Ančić, a igraju Zlatko Košta, Mirko Šatalić, Vinko Radovčić, Tomislav Pavlović, Tomislav Eškinja, Filip Mijić i Anđela Ćurković – Petković.

– Predstava je svoju praizvedbu imala sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Dubrovniku, a do danas je prerasla okvire lascivne – erotske farse, raspjevanih rugalica glavnih junaka (Kralja i Lude) i uronila u pomalo (i ne samo pomalo) aktualne političke parade, gorko prepoznatljive vlastitoj današnjici kojoj se ne sluti kraj. „Augusta“ je romansa neromantičnog vremena, čiji izvor jest i ostaće duh čovjeka-djeteta, duh i dah nastao u igri – pišu iz Kazališta Marina Držića.

Kralja, kojemu je silno dosadno, Luda zabavlja na razne načine, a vrhunac zabave je kada Helinand kralju opisuje izvjesnu Augustu. Kralj se pri tom ne obazire na nezadovoljstvo pučana koji se bune želeći bolji život. Na koncu, pučani uz pomoć krvnika kralju odrube glavu, jedan od njih biva imenovan kraljem, no – ništa se ne mijenja! I novom je kralju dosadno, pa da ubije dosadu traži od Helinanda da mu govori o Augusti.

Gostujuća predstava je na programu 12. siječnja u 19 sati i 30 minuta.
 

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana