Kultura

Paljetkova predstava “Govori mi o Augusti”

Paljetkova predstava "Govori mi o Augusti"

HNK Zadar gostuje u Kazalištu Marina Držića s predstavom „Govori mi o Augusti“, autora Luka Paljetka. Redateljica je Jasna Ančić, a igraju Zlatko Košta, Mirko Šatalić, Vinko Radovčić, Tomislav Pavlović, Tomislav Eškinja, Filip Mijić i Anđela Ćurković – Petković.

– Predstava je svoju praizvedbu imala sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Dubrovniku, a do danas je prerasla okvire lascivne – erotske farse, raspjevanih rugalica glavnih junaka (Kralja i Lude) i uronila u pomalo (i ne samo pomalo) aktualne političke parade, gorko prepoznatljive vlastitoj današnjici kojoj se ne sluti kraj. „Augusta“ je romansa neromantičnog vremena, čiji izvor jest i ostaće duh čovjeka-djeteta, duh i dah nastao u igri – pišu iz Kazališta Marina Držića.

Kralja, kojemu je silno dosadno, Luda zabavlja na razne načine, a vrhunac zabave je kada Helinand kralju opisuje izvjesnu Augustu. Kralj se pri tom ne obazire na nezadovoljstvo pučana koji se bune želeći bolji život. Na koncu, pučani uz pomoć krvnika kralju odrube glavu, jedan od njih biva imenovan kraljem, no – ništa se ne mijenja! I novom je kralju dosadno, pa da ubije dosadu traži od Helinanda da mu govori o Augusti.

Gostujuća predstava je na programu 12. siječnja u 19 sati i 30 minuta.
 

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist