Kultura

Paljetkov i Brčićev pozdrav Europi

U jedinstvenom ambijentu ljetnikovca Crijević – Pucić na Pilama u organizaciji dubrovačkog ogranka Matice hrvatske u petak navečer održana je pjesničko-glazbena večer, recital posvećen Europi, a pod nazivom „Stih i gitara za Europu“.

Izmjenjujući se s glazbenim izvedbama gitarista Maroja Brčića, akademik Luko Paljetak, ovogodišnji dobitnik nagrade „Vladimir Nazor“ za životno djelo, Dubrovčanima je za ovu posebnu večer, organiziranu u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku i Dubrovačkim ljetnim igrama, ponudio izbor iz svoje poezije, čitajući pjesme na hrvatskom, ali i na jezicima Europske unije – engleskom, njemačkom, talijanskom, francuskom, španjolskom i slovenskom.

– Udružili smo gitaru i stih kako bismo pozdravili naš ulazak u Europu, u kojoj prepoznajemo svoje mjesto odavno, kao što ga prepoznaje i ovaj naš kameni mačak Grad – kazao je tom prigodom akademik Paljetak.

Na recitalu su se mogle čuti Paljetkove pjesme poput „Nijedan javni trg“, „Mala ljubav“, „Divlja guska“, „Ormar“, „Pohvale“, „Kutija koja pokazuje kakvo će biti vrijeme“, „Kada sam bio mali mislio sam da ljudi…“ te dvije 'pjesme na dubrovačku' posvećene Cvijeti Zuzorić.

Na kraju recitala akademik Paljetak mnogobrojnoj okupljenoj publici obratio se prigodnim riječima:
– Ne treba zaboraviti da Europe ne bi bilo da je nije donio bik. Dakle, treba naravno misliti i na Europu, ali i na biftek. Ako ga sutra ne bude, bit će… Bit će dobar i kupus pod ulje!

Pročitajte još

DESET GODINA DU PISACA ‘Literat je naš najveći ponos!’

Andrea Falkoni Račić

‘A ŠETNJA MU BILA MRSKA’ Ivica Bota o Putu sv. Jakova u lipanjskim Putositnicama

Dulist

TAJNA PALA KORČULANSKE KATEDRALE Predavanje na temu 500 godina rođenja Jacopa Tintoretta

Dulist