Politika

Palice otišle u povijest, vijećnici ubuduće glasuju putem tableta

Palice otišle u povijest, vijećnici ubuduće glasuju putem tableta

Gradski vijećnici izmjenom Poslovnika Gradskog vijeća od iduće će sjednice o točkama glasovati elektroničkim putem. Već ovog su ponedjeljka vijećnici dobili na klupe tablete, ali samo radi upoznavanja s novim sustavom glasovanja pa su ‘u điru’ i dalje bile palice za glasovanje.

Pročelnica Gradskog vijeća Nada Medović istaknula je kako će vijećnici ubuduće materijale za sjednicu dobiti elektroničkim putem, osim u iznimnim slučajevima.

Jadran Barač (SDP) podnio je amandman, no kako je objasnio predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica ono što on obuhvaća u originalnom prijedlogu nisu ni mijenjali te su amandmani tehnički neispravni, objasnio je Marko Potrebica, predsjednik Gradskog vijeća. Barač traži da se u Posolvnik stavi odluka da se vijećnička pitanja mogu s dnevnog reda ‘skinuti’ samo jednoglasnom odlukom.

-Posljednjih godina vladajuća većina je u nekoliko navrata preglasavanjem prekršila ovo krucijalno zastupničko pravo – rekao je Barač.

Tražio je i smanjenje vremena za davanje odgovora predstavnika izvršne vlasti, koji za to ima četiri minute, dok gradski vijećnik za pitanje ima dvije minute vremena.

-Amandman se može podnijeti samo na izmijenjeni dio dnevnog reda, a ne na cijeli Poslovnik – rekao mu je Potrebica.

Maro Kristić dao je i primjedbu.

-Slažem se da njegov amandman možda nije pravno osnovan, ali trebali smo regulirati i postavljanje vijećničkih pitanja. Trebalo bi regulirati da su vijećnička pitanja obvezna, a kad se maknu da se uvede ili aktulano prijepodne ili da se vijećnicima to omogući drugi dan. Ona su suština našeg rada – rekao je Maro Kristić.

-Ono što u ovim izmjenama nije pravno regularno jest pitanje reguliranja glasova vijećnika koji se nisu izjasnili i onih koji su napustili vijećnicu bez da su se odjavili. Imao sam takvo iskustvo u Saboru jer takvi glasovi ne mogu ući u kvorum. Dakle glasovi vijećnika koji se nisu izjasnili ne mogu se tretirati kao suzdržani jer se smatra kao da nisu nazočni – objasnio je Kristić.

-Ako niste u prostoriji i niste se odjavili, mi ćemo vas odjaviti. A i sad se vaš glas računa kao suzdržan ako ste u Vijećnici, a niste se izjasnili – objasnio je Potrebica. Neće postojati mogućnost da netko bude suzdržan tko se fizički ne nalazi u vijećnici, rekao je.

Nakon rasprave odrađeno je i testno glasovanje na tabletima.

 

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist