Peškafondo

Pali organi

Pali organi

U Socijaldemokratskoj partiji puca po svim šavovima. Čim je skontao da nas je umalo zavio u crno i da bi ostali bez vreće EU solada, Milanović se posuo pepelom i krenuo s usklađivanjem lex Perkovića.

No osim što je u vremenu dok je bio nepopustljiv prema Europi izazvao gnjev većine građana Hrvatske i EU, usput je toliko isprovocirao stranačke kolege(ice) da su i oni počeli javno iznositi ne baš lijepa mišljenja o svom predsjedniku. Kako uopće ne podnosi kritike Milanović se počeo osvećivati onim članovima, koji su mu stali na žulj. Tako je izbacio Aleksandru Kolarić iz stranke, i time napravio presedan otkako je u Hrvatskoj uvedena demokracija i višestranačje. Milanović je eliminirao kandidatkinju na unutarstranačkim, esdepeovim izborima. Jednostavno je se riješio jer nije mogao podnijeti iznesene činjenice, čime je pokušao barem malo rasteretiti pritisak za izbor prvog čovjeka zagrebačkog esdepea. Kolarićka, usput budi rečeno, je bila tek kandidat za zamjenika predsjednika zagrebačkog ogranka i neće imati mogućnost iznijet svoju obranu pred stranačkim članstvom ili pred vijećem časti. Jednostavno je izbrisana. To je novi trenutak u razvoju demokracije vladajuće stranke u Hrvata.

Jednom je i naša Olga M. bila izbrisana iz esdepea. Ma bilo je to u vrijeme kad je pred 5-6 godina raspušteno članstvo. Pojedinci je više nisu željeli pustiti unutra, ali milostivi Božo M. joj je pružio ruku s novom pristupnicom. Tako je Olga M. ponovo postala velika socijaldemokratkinja. Znala se primjereno i zahvaliti na drugoj šansi. Ali njoj nije bilo dovoljno biti tek običnim članom stranke. Malo pomalo gradila je poziciju, članovima kupovala bajadere i griotte i dogurala sve do predsjednice i nikako, ma baš nikako nije mogla ni sanjati da će se opet naći netko i raspustiti je. Očito je zaboravila poslati koju kutiju bajadera u središnjicu u Zagreb. Ipak, ovaj put Olga M. nije ostala bez partijske iskaznice, ali jes' bez funkcije, pa joj je pozicija pred unutarstranačke izbore jako otežana. Baš kad je pripremila novu pošiljku esdepeovim sladokuscima, na putu joj se našao nekakav povjerenik Lendić.

Četiri duge godine grčevito se borila za opstanak koalicije, nakon toga rukama i nogama izborila se za potpisivanje Dubrovačkog dogovora i sad mora prolaziti nove traume. U petak su raspuštena sva tijela (ili 'organi' kako im poneki milozvučno tepaju) gradskog esdepea.

I sve to Olgu M. stavlja u nezavidan položaj. Bez obzira koliko se ona branila da su raspušteni organi stranke jedno, a njeni vijećnici sasvim drugo, te da se to dvoje ne može uspoređivati s Dubrovačkim dogovorom, matematika joj malo skrokava.

Što će biti s esdepeom i Dubrovačkim dogovorom? Ne izađe li Olga M. iz unutarstranačkih izbora opet kao predsjednica sve ove godine i svo njeno zalaganje bit će uzaludno. I Valjalo i Gojun, dva njezina protukandidata nemaju baš bajno mišljenje o Dubrovačkom dogovoru. Rekli bi oni da je Dogovor prostitucija, ali nekako su fini, pa to pažljivije uobličavaju. Zapravo oboje drže  kako esdepeu nije mjesto u Dubrovačkom dogovoru jer je SDP izborni gubitnik. I to je jedino realno. Njihova stranka je osvojila dovoljno mandata da u Vijeću sjede tek kao oporba, a da u podjeli fotelja Olga M. sudjeljuje toliko koliko joj se Vlahušić na kavi pohvali s posloženom križaljkom funkcija.

Zapravo predsjednica Olga je sama stvorila krizu u svojoj stranci, i kad bi se trebala dostojanstveno povući, ona još uvijek ne posustaje. Stara je to škola… No ne bih se čudila da ovaj put njoj iz Zagreba stigne kutija griotta s 'političkom porukom'. Izbori u esdepeu su se zahuktali, a treba vidjeti hoće li doživjeti i ponovljeni krug za prijavu kandidatura. Tad bi se moglo dogoditi da netko i obruža…

Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović