Natrag
22.2.2019 03:22

facebook

twitter

google

rss

dulist

Pad proizvodnje već osmi mjesec zaredom

30.12.2013 @ 12:48 Mia Njavro Aktualno / Hrvatska

Podijelite:

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u studenome pala za 0,8 posto na godišnjoj razini, već osmi mjesec zaredom, no pad je znatno manji nego mjesec dana prije te manji nego što se očekivalo.

Pet makroekonomista,procjenjivali su u prosjeku da je u studenome industrijska proizvodnja pala za 3,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Svi su očekivali pad, i to između 2,5 i 4,7 posto.

Pad proizvodnje ponajviše je posljedica nejake domaće i inozemne potražnje, kao i restrukturiranja domaće industrije.

Ukupno je u 11 mjeseci ove godine industrijska proizvodnja pala za 1,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a očekuje se pad proizvodnje i u prosincu.

Poticaj oporavku i rastu gospodarstva u sljedećoj godini trebao bi doći od investicijskih aktivnosti, kako javnih tako i privatnih, što bi se trebalo pozitivno odraziti i na kretanja u industrijskoj proizvodnji. Stoga u 2014. očekujemo pozitivnu stopu rasta industrijske proizvodnje, zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria.

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana