Aktualno

OVRHA NAD VIAMOM Vlahušiću banke sjele na stanove i King Richard’s

OVRHA NAD VIAMOM Vlahušiću banke sjele na stanove i King Richard's

Prva usmena javna dražba nekretnina u vlasništvu građevinske tvrtke VIAM u vlasništvu Mladena Vlahušića, brata dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića prošla je neuspješno. Naime u zadanom roku nitko nije položio potreban iznos novca s kojim bi stekao pravo sudjelovanja u javnoj dražbi, pa je tako ročište prošli tjedan odgođeno, a novi termin se tek ima zakazati.

Pred sudskom savjetnicom Anom Poljanić na javnoj dražbi prošlog tjedna našao se tako bivši ”King Richard’s”, odnosno zgrada od 439 kvadrata u Hladnici u kojoj je danas smješten hostel Cocoon, također u vlasništvu obitelji Vlahušić, kao i zemljište od 285 kvadrata oko zgrade, sve na adresi Josipa Kosora 40. Kako stoji u rješenju Općinskog suda, utvrđena vrijednost nekretnine na prošlotjednoj dražbi bila je 14.789 milijuna kuna, a uvjet je bio da se prodaja ne može napraviti ispod 2/3 utvrđene vrijednost, odnosno ne manje od 9.859 milijuna kuna. No, kako je rečeno, nitko nije uplatio potrebnih 20 posto utvrđene vrijednosti nekretnine pa će ta zgrada na sljedećoj dražbi vjerojatno ići po 30-ak posto nižoj početnoj cijeni, i najnižoj vrijednosti od otprilike 7 milijuna kuna.

Treba napomenuti kako je FINA nad VIAM-om krajem travnja zatražila otvaranje stečaja, no ova prva dražba održala se izvan tih okvira, odnosno po ranijem zahtjevu. Također ta prva usmena dražba nije bila i prva zakazana. Naime, prvi pokušaj je odgođen jer je Mladen Vlahušić postigao kratkotrajni dogovor s OTP bankom, no ta ‘monetarna ljubav’ nije dugo trajala. Vlahušić toj banci duguje po nekoliko osnova, a najveći pojedinačni kredit je 14.5 milijuna kuna. Nije poznato koliko je od tog iznosa zasada otplaćeno, odnosno koliko je ukupno dugovanje na ime svih kredita s kamatama, ali vrijedi napomenuti kako je u financijskom izvješću za prošlu godinu (koje je dostupno na sudu), Mladen Vlahušić na ime kratkoročnih obveza koje su veće od 17 milijuna kuna, 9.4 milijuna kuna odredio za banke i ostale financijske institucije, a dugovanje za porez bilo je više od 1.95 milijuna kuna. Na koncu prošle godine, ova građevinska tvrtka radila je s 1 458 kuna dobiti (tisuću četristopedesetosam).

Kupljen prostor, na prodaju stanovi
Ono što je zanimljivo napomenuti je kako je VIAM u svom vlasništvu imao do nedavno još nekretnina na tom predjelu Hladnice. Pokretanju ove ovrhe, prije nekoliko mjeseci prethodilo je licitiranje i za prostor u kojoj se nalazi jedna trgovina kućnom tehnikom, preko puta zgrade King Richardsa, a koji je na kraju prodan za vrtoglavih tri milijuna kuna.
Prema informcijama s kojima raspolaže DuList, kupac tog prostora je tvrtka Prosum d.o.o., inače registrirana na istoj adresi kao i hostel, koji je podsjetimo sada na dražbi. Vjerojatno nikome ne dolazi kao šok što je osoba ovlaštena za zastupanje Prosuma upravo – Milka Vlahušić.
Osim bivšeg ‘King Richard’sa’ na dražbi će se uskoro naći i dva stana u vlasništvu Mladena Vlahušića. Stanovi se trenutno procjenjuju, a riječ je o njegovom osobnom vlasništvu. Oba stana nalaze se u istoj nekretnini, prvi, manji je stan od 43 kvadrata na prvom katu, dok drugi veći, broji 53 kvadrata i nalazi se na drugom katu nekretnine.

Nema stečaja?
Prema informacijama s kojima raspolaže DuList, nad VIAM-om će ovih dana biti obustavljen i stečaj koji je FINA zatražila krajem travnja. Zbog nepodmirenja svojih dugovanja prema vjerovnicima u iznosu od 459 tisuća kuna u kontinuitetu od 120 dana, FINA je od Trgovačkog suda 27. travnja zatražila otvaranje postupka. Ipak, čini se kako se na radost njegovih 11 zaposlenih situacija ponešto promijenila. Naime, Mladen Vlahušić je navodno platio dio ‘manjih’ vjerovnika, čime je zatvorio svoje relativno malo dugovanje zbog će se najvjerojatnije izgasiti stečajni postupak. Dugovanje te tvrtke je ipak puno veće od spomenutih 459 tisuća kuna, ali prema Zakonu o predstečajnoj nagodbi vjerovnici su tada, pojednostavljeno rečeno, imali pravo birati hoće li teretiti račun tvrtke ili će pak, barem u slučaju banaka zadržati pravo na hipoteke. Banke u pravilu biraju tu drugu, sigurniju opciju, a tako je bilo i u ovom slučaju, zbog čega se dug VIAM-a, na papiru osjetno smanjio no i dalje visi kao financijski mač nad tim trgovačkim društvom.

Država mu oprostila
Obiteljska tvrtka VIAM došla je pod povećalo javnosti u prvom redu zbog dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića. Njemu naime nije bilo sporno to što je VIAM dobivao poslove kao podizvođač na nekoliko gradskih gradilišta po Dubrovniku, a najveće i najpoznatije od njih je ono na Ilijinoj glavici gdje je posao težak 40-ak milijuna dobio svojedobno PZC Split. A potom i VIAM.
Mladen Vlahušić je još u prosincu 2012. godine zatražio postupak predstečajne nagodbe, a vrlo brzo se podigla značajna prašina kada je postalo poznato da mu je bivši ministar financija Slavko Linić predstečajnom nagodbom od 18. prosinca 2013. godine, kada je doneseno rješenje, oprostio čak 4,5 milijuna kuna duga. Ministarstvo financija – Porezna uprava u potpunosti se odrekla kamata u vrijednosti od 1,3 milijuna kuna te polovice osnovnog duga u vrijednosti od 3,2 milijuna kuna. Odnosno, Ministarstvo Slavka Linića Mladenu Vlahušiću je od ukupnog duga u visini od 7,8 milijuna kuna oprostilo više od pola dugovanja. Tada su se osim Ministarstva, 40 posto svojih potraživanja odrekle i brojne javne i državne tvrtke, dok je povrat preostalog dijela duga omogućen kroz razdoblje od četiri godine bez kamata.

Od trgovine do građevine
Inače, VIAM, akronim za Vlahušić, Ivo, Andro i Mladen, osnovana je 1989. godine. Sve do 2000. godine bavila se trgovinom, a potom se prebacila na građevinarstvo. Među razlozima lošeg poslovanja i zapadanja u probleme Mladen Vlahušić je u planu financijskog i operativnog restrukturiranja naveo slom tržišta nekretnina, ali i incident koji je imao 2011. godine s Vodovodom (greškom Vodovoda njegov restoran King Richard’s poplutao je u fekalijama što im je bio ‘dodatni uteg’). Zanimljivo je i kako je Vlahušić pod stavkom dogovoreni poslovi i ugovori pred potpisivanjem u postupku predstečajne nagodbe naveo i zemljane radove i prometnu infrastrukturu POS Mokošica, još jednog projekta nad kojim je njegov brat Andro, dubrovački gradonačelnik, imao direktan utjecaj.
Za kraj vrijedi se prisjetiti kako je VIAM već jednom bio u stečaju. Bilo je to davne 2008. godine, a stečaj je trajao – jedan dan.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist