Natrag
26.4.2019 04:14

facebook

twitter

google

rss

dulist

OVO su Vladini planovi za privatizaciju

10.10.2013 @ 11:15 Nikša Miletić Aktualno

Podijelite:

Nakon što je za duList glasnogovornica Ministarstva prometa, pomorstva i infrastrukture Renata Ivanović demantirala navode 'Globusa' kako Zračnoj luci u Čilipima slijedi privatizacija, iz ministarstva su se oglasili službenim priopćenjem.

  Tekst priopćenja prenosimo u cjelosti.

'U tekstu obavljenom jučer, 9. listopada, u tjedniku „Globus“ pod naslovom „Vladin plan privatizacije 28 tvrtki“ izneseni su potpuno krivi navodi o prodaji poduzeća u resoru Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. U tekstu se navodi kako se pripremaju natječaji za prodaju četiri morske luke i sedam zračnih luka – što nije istina! Molimo vas da u cilju kvalitetnog informiranja javnosti ne prenosite i pronosite ovakve krive navode iz dotičnog članka.
Kao što smo redovno obavještavali javnost i o planovima, tako i o konkretnim aktivnostima vezanim za svako od pojedinih poduzeća iz resora, samo su dvije tvrtke u planovima i aktivnostima prodaje poslovnih udjela. Za nekolicinu drugih radi se o sasvim drugim oblicima traženja strateškog partnera i ulaganja za njihov daljnji razvoj.
Dakle, u resoru MPPI koji ima 52 poduzeća, agencija i ustanova, a od čega je 30 poduzeća, što se prodaje poslovnih udjela tiče, govorimo o samo dvije tvrtke: HŽ Cargo koji je u završetku postupka prodaje 75 posto udjela i Croata Airlines, za koju je u izradi pokretanje natječajnog postupka za prodaju do 49 posto udjela ili dokapitalizaciju tvrtke. U tijeku je i izrada natječajnog postupka za prodaju poslovnih udjela Pružnih građevina, tvrtke-kćeri HŽ Infrastrukture, što radi matična tvrtka.
Morske luke (ukupno ih je šest), riječne luke (ukupno ih je četiri), te zračne luke (ukupno ih je sedam) ne pripremaju se za prodaju. Morske luke se ne prodaju i nikada se neće prodavati. Na lučkom pomorskom dobru lučke uprave pojedinih morskih luka tek putem koncesija daju na upravljanje određene poslove. To se događa danas, događalo se jučer, a događa će se i ubuduće, jer je to način poslovanja, a nema nikakve veze s prodajom!
Za pojedine se morske luke pripremaju natječaji za traženje koncesionara koji bi sudjelovali i u gradnji terminala, što također nije prodaja. Riječne luke na isti način posluju i također se ne prodaju, a u koncesiju će svakako davati određene poslove, kao što je to svugdje u svijetu. Od sedam zračnih luka samo se za dvije, ZL Osijek i ZL Rijeka, upravo rade marketničke studije i za njih će temeljem rezulatat studija biti raspisani natječaji za koncesioniranje (što također nije prodaja). 
ACI-ju i Jadroplovu govorimo o dokapitalizaciji, a za Hrvatsku poštu i Jadroliniju ne pripremaju se natječaji (ni za prodaju, ni za koncesije, niti dokapitalizaciju).
Ukratko:
–          HŽ Cargo – pred finalizacijom je izrada kupoprodajnog ugovora za prodaju 75 posto udjela tvrtke
–          ZL Osijek – do kraja godine izrada marketinške studije, koja je temelj za raspis natječaja za koncesiju Zračne luke Osijek
–          ZL Rijeka –također izrada merketinške studije kao temelj za natječaj za koncesiju Zračne luke Rijeka
–          Luka Gaženica – raspis natječaja za koncesiju za putnički terminal (do kraja lipnja iduće godine)
–          Lučka uprava Dubrovnik – raspis natječaja za koncesiju za putnički terminal
–          Lučka uprava Rijeka – raspis natječaja za izgradnju terminala Zagrebačke obale u luci Rijeka
–          Croatia Airlines – radi se na raspisu natječaja za prodaju do 49 posto dionica, ili dokapitalizaciju CA
–          ACI i Jadroplov – u planu je i poketanje postupaka za dokapitalizaciju
–          HŽ Infrastruktura radi na raspisu natječaja za prodaju udjela u svojoj tvrtki-kćeri Pružne građevine, koje se bave održavanjem pruga'
, zaključuje se u priopćenju.

Komentari

O autoru: Nikša Miletić

Magistar sam komunikologije, po prirodi idealist, u stvarnosti cinik sa rozim naočalama. Smatram kako je biti u mogućnosti ispraviti ili ukazati na nepravdu vjerojatno najveća legalna i legitimna moć koju pojedinac može imati.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana