Zanimljivosti

“Ovo su moje, najljepše, jaslice!”

U Crkvi Male braće postavljene su jedne od najpoznatijih dubrovačkih jaslica, koje rado u vrijeme božićnih blagdana posjećuju obitelji sa svojim najmlađima.

Franjevačke jaslice, koje su nekoć zauzimale veću površinu, danas se formiraju pored oltara Svetog Diega, a rad na njima započinje nakon blagdana Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije, dok njihovo ukrašavanje bude završeno neposredno prije Božića. U njihovom postavljanju sudjeluje više osoba, a među njima je i 71-godišnji Ante Glavor, koji već desetljećima sudjeluje u izradi jaslica u Crkvi Male braće.
 
Najveće gradske jaslice
 
– Počeo sam ih izrađivati 50- ih godina, pa negdje sve do 70. godine. Vratio sam se 90-te i evo sve do sada ih izrađujem, pa dokle mi Bog da snage – rekao nam je Ante Glavor dodavši kako su jaslice u Male braće ipak najljepše.

– Zato jer ih ja radim, ali to vam je stvar gledanja. Sviđaju mi se i jaslice u Ančela, no one imaju prednost jer imaju preko 100 figura iste veličine. Mi ovdje imamo figure od 60 i 20 centimetara, što je teško uklopiti zajedno. Ipak, ove jaslice su najveće u Gradu, a običaj je da ih počnemo raditi 9. prosinca u 9 sati. No, ove godine bila je nedjelja, pa smo ih počeli raditi 10. prosinca. Skupi se nas petero, šestero, sve prenesemo dole, i počnemo sastavljati robu, pod, konstrukcije. Uvijek imamo i potok, imamo malu pumpicu za akvarij, koju smo nabavili prije par godina. S obzirom da su ove naše jaslice velike, teško ih je mijenjati, pa je ovo već treća godina da će biti iste – dodaje. Inače, Anti Glavoru izrađivanje jaslica predstavlja iznimno zadovoljstvo.
 
Ovo su moje jaslice
 
– To mi je zadovoljstvo, čovjek nešto napravi, a onda kasnije bude zadovoljan samim sobom. Doma ih uopće ne radim, jer ovo su moje jaslice. Primjerice 1991. godine, bio je rat, nije bilo u Gradu ništa, a fratri su razmišljali hoće li i gdje će staviti jaslice. Nagovorili smo ih da ih postave, jer te godine ljudi po Gradu nisu imali jaslice. Prenijeli su ih vatrogasci, koji su čak ubrali travu s Boninova, i tako smo i te ratne 1991. imali jaslice. To je bilo značajno u ono doba – prisjeća se.
 

 

U BLAGOVAONICI SAMOSTANA
Crne figurice Svete obitelji

Ove godine Franjevački samostan je u blagovaonici dobio i crne figurice Svete obitelji, izrađene u crnom afričkom drvu, koje im je poslao fra Ilija Barišić, koji djeluje u misiji u Kongu.

– Te jaslice donio nam je fra Ilija Barišić iz Afrike, iz Konga, koji je dolje preko 30 godina. Naime, mi ovdje u našoj Crkvi imamo nekoliko projekata kojima pomažemo njegovu misiju. Nedavno je bio ovdje, prije 2 mjeseca, a inače dođe svake tri godine, pa nam je eto donio i jaslice. Svaki put nešto donese primjerice umjetničke radove i slike. Jednostavno, to je znak veze te misije i našeg samostana – naglašava gvardijan Samostana Male braće fra Stipe Nosić.

– Za kućicu smo upotrijebili kamenu posudu za ulje, bila je negdje u vrtu, čak ju je fra Damir koristio kad je hranio životinje i sad je ona kućica crnom Isusu. Stavili smo i plodove iz našeg vrta – zaključio je.

Pročitajte još

POŠALJITE STARE FOTOGRAFIJE KROVOVA Sudjelujte u dokumentaciji pete fasade Grada

Dulist

CRTICE IZ MALE BRAĆE Fra Nediljko i mirno jutro uz njegove golubove

Dulist

IZLAZI NA IZBORE Ava Karabatić pokušat će ‘osvojiti’ X. izbornu jedinicu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija