Zanimljivosti

Ovo su bile “Južne granice Dalmacije”

Ovo su bile "Južne granice Dalmacije"

Knjiga “Južne granice Dalmacije od XV. stoljeća do danas” Stjepa Obada, Serđa Dokoze i Suzane Martinović predstavljena je ovog četvrtka u Državnom arhivu u Dubrovniku. Riječ je o izdanju Državnog arhiva u Zadru.

-Ova je knjiga tražena. Toliko je tražena da je doživjela 4 izdanja, što je kod nas zanimljivo i rijetko.  Ona se bavi graničnim pitanjem na našem krajnjem jugu koji još nije riješen. Ne bavi se dnevno-političkim aspektom ovog pitanja, već se na povijesnim izvorima i vrelima bavi graničnim pitnajima. Zapravo povijesnavrela jedina mogu biti relevantna za rješenje graničnog pitanja. Autori su od 15. stoljeća do danas saželi granično pitanje na Prevlaci i rtu Oštro. Ova će knjiga sasvim sigurno pomoći u rješavanju graničnih pitanja na Prevlaci. Time je arhiv kao mjesto gdje se čuva memorija ispunio svoju dužnost – rekao je ravnatelj Državnog arhiva u Zadru Ante Gverić.
 
Na predstavljanju su govorili i prof. dr.sc. Stijepo Obad te prof.dr.sc. Hrvoje Kačić.
 
Naime prošle godine napunilo se 10 godina od kada je na snazi Protokol o privremenom režimu na Prevlaci koji regulira međusobne odnose između Republike Hrvatske i Crne Gore uz južnu granicu do sklapanja trajnog ugovora. Upravo neriješena granica, istaknuto  je, potaknulo je Državni arhiv u Zadru, kao i interes stanovnika juga Hrvatske, da se ide u treće dopunjeno izdanje ove knjige.
 
-Dosadašnji rezultati znanstvenih istraživanja, objavljene karte kao i ostala dokumentacija  svjedoče da je rt Oštro i Prevlaka stoljećima izvan granične crte koja polazi od toponima Konfin na poluotoku Kobili, nedaleko ulaza u Bokokotorski zaljev, penjući se vrhovima brda Košare prema Debelom brijegu, potom vrhovima brda Bjelotine do toponima Proso na tromeđi Dalmacije, Hercegovine i Crne Gore – rekao je Stijepo Obad koji se osvrnuo na promjene na granici kroz povijest dodavši kako se ta  granica od 15. stoljeća pa do I. svjetskog rata, osim manjih izmjena početkom 18. stoljeća, nije mijenjala.
 
-O Prevlaci ne treba raspravljati već na ovo pitanje treba staviti točku na I te da se napokon razriješe granice na hrvatskom jugu, a mi ćemo se potruditi da ova knjiga dođe onima kojima treba doći – zaključio je Obad. 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1945. U New Yorku umro znameniti brodovlasnik Božo Banac

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1851. Rođen povjesničar, književnik i diplomat Lujo Vojnović

Dulist

Obilježavamo Međunarodni dan obitelji!

Dulist