Natrag
16.12.2018 21:35

facebook

twitter

google

rss

dulist

Ovo nije Vićanova godina

4.1.2013 @ 17:19 Ana Prohaska Aktualno

Podijelite:

Kraj godine uvijek je odlična prilika za napraviti svojevrsnu inventuru događaja koji su obilježili minulih 365 dana. 

To je napravio i duList u svom tiskanom izdanju, izdvojivši po mišljenju redakcije 10 događaja koji su obilježili dubrovačku 2012. Deveto mjesto na našoj ljestvici zauzeo je krah koalicije pred kraj mandata:
 
U gradskoj vlasti dobro mu je išlo, a to je postizao ucjenama budući da vladajući u Gradskom vijeću bez njegov tri ruke nemaju većinu. No, ne može se reći kako je 2012. godina bila godina Pera Vićana. Zašto? Pa u ovoj je godini, sa samo 6 mjeseci razlike 'zaradio' dvije nepravomoćne presude za isto kazneno djelo – poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti. Prva, nepravomoćna presuda donesena je 1. lipnja 2012. godine za aferu Vrtovi sunca. Vićan je zajedno s bivšim predsjednikom Općinskog suda u Dubrovniku Ivom Besjedicom nepravomoćno osuđen na kaznu zatvora od 10 mjeseci, s rokom kušnje na tri godine.

Isto tako zagrebački Županijski sud odlučio je i da Vićanovo Dubrovačko primorje državi treba vratiti 63 milijuna kuna, što je protuvrijednost zemljišta koje je Besjedica kao zemljišno-knjižni sudac u Dubrovniku na Vićanov nagovor ilegalno upisao u vlasništvo njegove tvrtke.
Presuda, iako nepravomoćna, Vićana nije omela u daljnjem obnašanju javnih funkcija kao što je predsjednik Nadzornog odbora Libertasa ili pak dubrovačkog Vodovoda, a nastavio je i dalje normalno obnašati dužnost gradskog vijećnika i za to primati 1500 kuna mjesečne vijećničke naknade.

I tada, u prosincu stiže nova nepravomoćna presuda za aferu Šipan. Za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti dobio je 10 mjeseci uvjetno s rokom kušnje od tri godine. No, i sad izjavljuje kako mu presuda neće nauditi. Dapače, predstavio je i svoju novu stranku Dubrovački demokratski sabor najavivši i svoju kandidaturu za gradonačelnika u svibnju 2013.!

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana