Politika

“Ovo je vapaj ponosnih i časnih ljudi”

"Ovo je vapaj ponosnih i časnih ljudi"

Na osnivačkoj skupštini udruge "Dubrovnik Regija" u ispunjenoj dvorani Visia tajnim glasovanjem 78 verificiranih glasača izabrano je jedanest članova Malog vijeća, koji su zatim za predsjednika udruge izabrali Igora Žuvelu.

Od ukupno petnaest kandidata za izbor u Malo vijeće udruge tajnim glasovanjem izabrano ih je jedanaest, a to su Dubravko Andrijić, Ivica Ban, Vlaho Bongi, Katarina Čerjan, Luči Đović, Braco Elezović, Mladen Miović, Hrvoje Pešel, Orlanda Prkačin, Paulina Rustan i Igor Žuvela, dok Jakša Hodak, Gordan Nagy, Karmen Sentić i Ivana Šapro nisu dobili dovoljan broj glasova.

Jedan od inicijatora osnivanja udruge i prvi predsjednik Igor Žuvela kazao je kako u Dubrovniku "nije dobro", te kako udruga mora biti korektiv političara.

– Pojam regionalizma je ustavna odredba, a grb Grada se nalazi na državnom grbu. Kad se treba ponositi gradom, svi ga uzimaju, kao lijepu kartolinu koja se prizentava. Kad treba izgraditi cestu, obnoviti hotel, zaposliti mlade ljude, nigdje ih nema. Grad umire. Ovo je vapaj, krik ponosnih i časnih ljudi. Dubrovnik je imao slobodarsku, veliku i časnu prošlost. Nemam osjećaj da smo adekvatno nagrađeni za sve što smo dali državi. Ovo je grad koji nije pao u Domovinskom ratu, kojeg je posjetio Papa, državnici, kraljevi. Ljudi, udružite se i pokažite da volite ovaj grad i državu i da ovo više ne može naprijed – kazao je Žuvela te dodao kako je ovo "zadnja prilika da se kaže da je dosta".

– Uspjeli smo okupiti kritičnu masu. Imamo otprilike 180 članova i velik odaziv mladih na Facebooku i studenata iz Zagreba. Živimo u najsuvremenijem zatvoru u svijetu. Ni sadašnja ni prošla vlast ne haje i ne mari. Ovo će biti grad staraca. Godine 2031. ovdje neće biti mladeži. Kad odu Hrvati i Dubrovčani, onda će grad bit obećana destinacija nekih drugih naroda, govorit će se neki drugi jezik i zaista će biti neki Aco gradonačelnik. Žalosno, ali istinito – ustvrdio je Žuvela.

U govoru nakon izbora za predsjednika Igor Žuvela zahvalio se na izraženom povjerenju.

– Žižak je krenuo iz Dubrovnika. Dođite nam u zagrljaj, Konavljani, Župljani, Primorci, Stonjani, Pelješčani, Korčulani, Lastovci. Naša boja nije ni crna ni crvena ni bijela. Naša boja je bordo-srebrna – kazao je Žuvela na kraju izborne skupštine te znakovito dodao "Moramo ih razguliti dogodine!", očito najavljujući sudjelovanje udruge "Dubrovnik Regija" na idućim lokalnim izborima u svibnju 2013. godine.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist