Grad

Ovo je stav Koordinacije braniteljskih udruga o Muzeju Domovinskog rata

Ovo je stav Koordinacije braniteljskih udruga o Muzeju Domovinskog rata

Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata odlučila se, povodom učestalih novinskih članaka o statusu tvrđave Imperial i Muzeju Domovinskog rata na Srđu, očitovati o ovoj temi.

Ističu kako je predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković u dva navrata pozvao predstavnike braniteljskih udruga na radni sastanak kako bi ih se upoznalo s idejnim projektom obnove tvrđave Imperijal i predloženim rješenjem lokacije muzeja Domovinskog rata.

Nakon prvoga sastanka gdje je projektant investitora detaljno obrazložio razloge predloženog premještanja muzeja u zapadni bastion, a koji su tehničke prirode, predsjednik Gradskog vijeća je od svih gradskih udruga zatražio pismeno očitovanje.

Stav je usuglašen na sastanku Koordinacije, a dopis s potpisima predstavnika udruga poslan je Matu Frankoviću:

-Dana 13. listopada 2015. godine, u prostorijama ZU HVIDR-a Dubrovačko-neretvanske županije održan je sastanak Koordinacije braniteljskih udruga koje djeluju na području Grada Dubrovnika. Na sastanku smo razmatrali prijedlog rješenja rekonstrukcije tvrđave Imperijal s naglaskom na poziciju muzeja Domovinskog rata, oslanjajući se na objašnjenja investitora i projektanta vezano za izmještanje muzeja iz same tvrđave.
Smatramo navedeni prijedlog djelomično neprihvatljivim, te stoga predlažemo svoje zahtjeve koje smo jednoglasno utvrdili:
Suglasni smo s planiranim izmještanjem Muzeja Domovinskog rata u zapadni bastion, uvažavajući objašnjenje projektanta, ali nakon rješavanja spornih imovinsko-pravnih odnosa investitora i OiV d.o.o.i to pod uvjetom da se za potrebe muzeja dodjeli cijela etaža zapadnog bastiona gdje je muzej inače po idejnom projektu i predviđen.
Da se u tvrđavi Imperijal za potrebe Muzeja Domovinskog rata dodjele dvije lođe na zapadnoj strani umjesto jedne kako je predviđeno idejnim projektom.

Prihvaćamo prijedlog investitora za prostor u podrumu zapadnog bastiona, da bude dodijeljen Muzeju Domovinskog rata za potrebe depoa – skladišta. Inzistiramo da se svi građevinski radovi oko tvrđave Imperijal i bastiona obavljaju istovremeno, a nikako parcijalno. Zahtijevamo da Grad Dubrovnik u suradnji sa investitorom iznađe privremeno rješenje za postav Muzeja Domovinskog rata dok budu trajali radovi na rekonstrukciji tvrđave Imperijal i bastiona.
Smatramo da bi Grad Dubrovnik trebao odrediti krajnji rok završetka radova na rekonstrukciji tvrđave Imperijal i useljenju postave muzeja u predviđeni prostor kako smo tražili – dopis je upućen Frankoviću.

-Nakon toga predsjednik Gradskog vijeća ponovno je sazvao sastanak u gradskoj vijećnici s investitorima i predstavnicima braniteljskih udruga na kojem se ponovno raspravljalo o prijedlozima braniteljskih udruga i mišljenju investitora – koncesionara. Moramo reći da je koncesionar – investitor uvažio sve naše zahtjeve i primjedbe osim stavke gdje su tražene dvije lođe u središnjem dijelu tvrđave, a ponuđena je samo jedna. Napominjemo da i dalje inzistiramo na ispunjavanju naših zahtjeva u cijelosti, a što je i u međuvremenu i usuglašeno s investitorom.

Pri donošenju ovakve odluke vodili smo se nekim bitnim pitanjima, a ne politikom i političkim stavovima pojedinaca ili stranaka, gledajući da se nakon dvadeset i više godina konačno našao netko tko je spreman uložiti ogromna sredstva u uređenje same tvrđave Imperijal, jer do sada takvih na našu žalost nije bilo.
Samim uređenjem tvrđave vjerujemo da će konačno u adekvatnim prostorima zaživjeti i muzej Domovinskog rata na ponos svim braniteljima i građanima grada Dubrovnika i svim onima koji dođu posjetiti Dubrovnik. Smatramo da svaka udruga ima pravo iznijeti svoje mišljenje i stav, a Gradsko vijeće će u konačnici kao predstavnici svih građana Dubrovnika donijeti konačnu odluku i rješenje – priopćenje je Koordinacije Udruga.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist