AktualnoKome zidine

OVO je Bulić poručio DPDS-u

OVO je Bulić poručio DPDS-u

Kako je i najavio na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća, njegov predsjednik Niko Bulić dostavio je medijima pismo koje je poslao Društvu prijatelja dubrovačke starine.

Pismo, koje po njegovom shvaćanju donosi rješavnje odnosa između DPDS-a i Grada prenosimo u cjelosti.

'Poštovani,

na osnovu spoznaje iz postojeće dokumentacije o odnosima Grada Dubrovnika i DPDS-e, te slijedom razgovora u kojima sam sudjelovao s ciljem da se postojeći odnosi između Grada Dubrovnika i DPDS-e urede dogovorom, a ne sudskom presudom, dopustite mi da iznesem polazne odrednice koje bi, po mom mišljenju, mogle biti prihvatljive za obje strane:

1. Grad Dubrovnik se obavezuje godišnje na račun DPDS-e uplatiti iz Proračuna 20.000.000,00 kn (dvadeset milijuna kuna) za obavljanje redovnih zadaća koje proizlaze iz Statuta DPDS-e.

2. Ukoliko tijekom godine DPDS-e ne potroši svih 20.000.000,00 kn, koje je Grad Dubrovnik doznačio, u sljedećoj godini Grad Dubrovnik će doznačiti iznos umanjen za visinu preostalih sredstava, ali tako da DPDS-e raspolaže za tu godinu s ukupnim iznosom od 20.000.000,00 kn.

3. Tijekom godina izvršit će se pravična revalorizacija svote od 20.000.000,00 kn, tako da inflacija ne obezvrijedi stvarnu vrijednost raspoloživih sredstava. Mogući veći iznos utvrdit će se dogovorom dviju strana na prijedlog DPDS-e.

4. Grad Dubrovnik preuzima i organizira naplatu ulaznica na gradske zidine.

5. DPDS-e u cjelini zadržava pravo određivanja načina korištenja sustava gradskih zidina i drugih fortifikacijskih sadržaja s ciljem njihovog pravilnog vrednovanja, bez mogućnosti Grada Dubrovnika da jednostranim odlukama bez suglasnosti DPDS-e komercijalizira navedene prostore.

6. DPDS-e svoje zadaće, koje proizlaze iz Statuta i godišnjih odnosno srednjoročnih planova aktivnosti, obavlja na cijelom povijesnom prostoru Dubrovačke Republike.

7. DPDS može iz raspoloživih sredstava, kada je to neosporno i razložno, kupovati nekretnine ali će se na kupljene nekretnine, uz suglasnost DPDS-a, kao vlasnik knjižiti Grad Dubrovnik.

8. DPDS će pristupiti rješavanju projekta osvjetljenja gradskih zidina i podizanja sigurnosnih standarda u cilju omogućavanja pristupa posjetiteljima i u večernjim tj. noćnim satima.

9. O izvršenju godišnjeg plana rada DPDS-e će, nakon što ga prihvate tijela DPDS-e, podnijeti izvješće Gradskom vijeću Grada Dubrovnika, koje će ga primiti na znanje.

Nadam se da ovakav prijedlog polaznih odrednica pruža mogućnost dogovora na zadovoljstvo obaju strana, tj. Grada Dubrovnika i DPDS-e.

Ako se obje strane pozitivno odrede prema ovome prijedlogu, nastavno bi trebalo pristupiti preciznijem usuglašavanju teksta novog Ugovora o odnosima Grada Dubrovnika i DPDS-e. Pri tome treba imati u vidu da bi postignuti dogovor i potpisani Ugovor morali postati činjenicom najkasnije do trenutka zaključnog utvrđivanja prijedloga proračuna Grada Dubrovnika za 2014. godinu.', zaključuje se u Bulićevom pismu.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist