DuList IN

Ovo jaje na dar dato, ti ga primi moje zlato!

Ovo jaje na dar dato, ti ga primi moje zlato!

Uskrs je najveći kršćanski blagdan, a običaji dubrovačkog kraja i u uskrsno vrijeme obilježeni su različitošću, originalnošću i naravno tradicijom. A nijedan Uskrs ne može se zamisliti bez penganih jaja koja se počinju pengati u Velikom tjednu. Taj starinski način penganja, posebice je raširen u Dubrovačkom primorju i Konavlima.

Zaista, ono zahtjeva veliku spretnost, a kada opengano jaje nosi još i lijepu poruku poput „Ovo jaje na dar dato, ti ga primi moje zlato!“  ili pak „Ovaj cvijetak bijele boje, tebe ljubi srce moje“ onda to zaista ima posebnu čar. Dok neki jaja pengaju, drugi ih maste u luku, a treći ih pak bojaju u tvorničkoj boji uz nezaobilazne naljepnice. Čuvaju li tradiciju dubrovačkog Uskrsa, pitali smo nekoliko naših sugrađana.
 
 Uskrs u Veneciji

Na Cvjetnicu moja obitelj i ja idemo zajedno na misu, pa zajednički ručak, večera, a na Uskrs uvijek zajedno odemo na put. Nemamo neke posebne običaje osim naravno tog putovanja. Tako da ove godine odlazimo u Veneciju i ostajemo četiri dana. Odlučili smo se na putovanje u naš prijateljski grad! – Zoran Cikatić, nezavisni gradski vijećnik.

Ovo jaje na dar dato, ti ga primi moje zlato!
 
Sve po starinskim receptima

Već na Cvijetnicu s blagoslovom pomica i grančica masline osjeti se Uskrsno ozračje u našem domu. U djetinjstvu sam naučila plesti pomice, ali ih sad ipak kupim. Tradicionalno na Veliki petak, kao i na Badnjak, kod nas se okupe dragi prijatelji i obitelj na bakalaru i ostalim delicijama koje po starinskim receptima sprema moj suprug. Zatim slijedi penganje jaja, a meni su najdraža u luku s onim toplim i karakterističnim nijansama, ali naša djeca više vole šarena sa sličicama. Možda i zato što njih lakše razlikuju na pravim turnirima tucanja jaja za Uskrs ujutro. Uz jaja uvijek ide kuhana šunka i blagoslovljena pinca. I pincu pravim po starom receptu, samo za nju čuvam rozulin, a obavezno ispečem orahnjaču i makovnjaču, sve u duplo…., i naravno mladu janjetinu za Uskršnji objed. Poseban osjećaj je na Uskršnje jutro poći u Katedralu i poslije prošetati Gradom –  Romana Vlašić, diretkorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

Ovo jaje na dar dato, ti ga primi moje zlato!

 
Uskrs nije zbog šunke

Za Uskrs inače idem doma i uživam u maminoj hrani. Ove godine nažalost ne idem. Inače, za Uskrs mi je najvažnije da idem na misu i da Korizmu zaista provedem kao Korizmu, a Veliki tjedan kao Veliki tjedan. Idem na sve crkvene pobožnosti i uistinu mi je važno Uskrs dočekati kao Uskrs, a ne primjerice radi šunke – Jasna Jukić, ravnateljica Kazališta Marina Držića.

Ovo jaje na dar dato, ti ga primi moje zlato!
 
Penganje jaja s djecom

U nas doma se jaja pengaju, no kako nemamo nikoga iz Primorja, ne radimo primorska pengana jaja. Imamo male iglice, djeca i ja crtamo po jajima, a onda ih stavimo u luk. Naravno koristimo samo prirodne boje, da se jaja mogu jesti. A jedno mjesec, mjesec i pol dana prije Uskrsa počinjemo ispuhivati jaja, njih bojamo u bijelo i ukrašavamo salvetnom tehnikom. Ta jaja regalavamo članovima obitelji i prijateljima u Velikom tjednu. Djeca mi pomažu u svemu, a to se i radi upravo radi njih! – Silva Capurso, novinarka Radio Dubrovnika.

Ovo jaje na dar dato, ti ga primi moje zlato!

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist