Aktualno

‘Ovisimo o jutarnjoj ludosti jednog čovjeka’

'Ovisimo o jutarnjoj ludosti jednog čovjeka'

Javna tribina u Lazaretima, o sudbini Lazareta, prošla je danas bez aktualnog gradonačelnika Andra Vlahušića.

Naime, na nju je došla nezavisna kandidatkinja Marija Delija, predstavnik liste Srđ je Grad Igor Miošić, SDP-ov Niko Šalja, kandidat Laburista Matko Bupić, HDZ-ov Veljko Anić, predstavnik Dubrovnik regije Mario Anđelić, te ispred DDS-a Đelo Jusić.
 
Nakon opsežne uvodne riječi i predstavljanja korisnika prostora Lazareta, riječ su dobili gosti tribine, koji su iznjelisvoju viziju upravljanja bivšom dubrovačkom karantenom.
 
Igor Miošić (Srđ je Grad)
– Nečuveno je da nema predstavnika gradske vlasti. Lazareti moraju ostati prostor namijenjen isključivo kulturi, politika tu ne smije smetati. O sadržajima ne želim govoriti jer ne želimo nuditi gotove projekte nego otvoriti prostor za komunikaciju kako bi se dogodilo ono što je najviše u interesu Grada i građana.
 
Marija Delija (nezavisna) –  Moramo nastojati podupirati dobre stvari u Lazaretima. Mislim da sam uvijek podupirala rad udruga. Sa svoje pozicije ću se svom snagom zalagati da ovaj prostor ostane udrugama. Ničim neću ometati nešto što je ponos Dubrovnika i Europe.
 
Niko Šalja (SDP) – Mislim da je priča Lazareta vrlo jednostavna. Zadatak Grada Dubrovnika je da omogući infrastrukturu, a samo korištenje prostora mora biti riješeno kroz dijalog s udrugama koje će iznijeti svoje potrebe. Hoće li dio prostora ostati za komercijalne sadržaje, to je vjerujem manje važno pitanje. To će biti puno amanje prostora od onog namijenjenog kulturi.
 
Matko Bupić (Laburisti)–  Cijela moja vizija politike je protivljenje komercijalizacije javnih i društvenih dobara. Ona moraju biti dostupna svima, a ne samo onima koji su trenutno na vlasti. Ja vas neću uvjeravat da ovaj prostor mora osztati u kulturi, nema potrebe.
 
Mario Anđelić (Dubrovnik regija) –  Ja sam u Lazarete došao još u 80-tima, tako da sam poprilično subjektivan. Smatram da je obveza svakog gradonačelnika osigurati ovdje dom za udruge. Treba napraviti smjerove i vidjeti koje mogu skupa funkcionirati, tako da se prostor može koristiti u različitim terminima.Gradonačelnik ne može biti gradonačelnik ako ne zna što se u Lazaretima događa i tko ih koristi.
 
Veljko Anić (HDZ) – Osobno radim u Dubrovačkim muzejima, tako da jako dobro znam probleme kulture. Skandalozan je odnos Grada prema kulturi, ona se ne može koristiti za zgrtanje novaca. Stav je HDZ-a da su udruge radile odličan posao i spriječile devastaciju ovog prostora. Udruge moraju ostati u ovom prostoru, mora postojati konstantna komunikacija između predstavnika udruga i gradske vlasti.
 
Đelo Jusić (DDS) – Nema onih kojima trebamo reći što želimo. Mi smo rasulo, gradonačelnik ne zna da su ovdje bili Dubrovački trubaduri, da je Mali raspjevani Dubrovnik proslavio 50 godina. Na ulazu u Grad je tabla 'Dubrovnik prijatelj djece'. To moramo odmah skinuti, dok ne dođe nova vlast. Onaj tko voli djecu voli i glazbu.
 
Korisnici prostora ipak nisu pristali na 'politički benevolentnu razinu' komunikacije te su tražili konkretna rješnja od kandidata za gradonačelnika. Slaven Tolj primjerice, ilustrirao je loš odnos s gradskom vlasti rekavši kako je Sanitatov otrov u jednoj od lađa samo zato da udruge ne mogu koristiti taj prostor, naročito sada kada je ta gradska tvrtka odselila. odselio.
 
Niko Šalja istaknuo je kako zahtjev o korištenju mora doći od svih udruga, a kada koordinirani prijedlog stigne do gradskog vijeća ili gradonačelnika, on (naravno u slučaju pobjede na lokalnim izborima), ne vidi problem u odobrenju takvog zahtjeva.
 
Matko Bupić je pak naglasio kako trenutno ne može izreći konkretan model jer on ne može odgovarati baš svima, a Marijo Anđelić je pak uzvratio kako se ne može oteti kulturocidu koji se dogodio u Lazaretima.
 
-Ne smije se dogoditi da se jedan čovjek probudi i kaže nema više Linđa. Ovisimo o jutarnjoj ludosti – poentirao je Anđelić.

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist