Kultura

OVE SUBOTE ‘Pjesnici pod platanom’ u Pridvorju

OVE SUBOTE 'Pjesnici pod platanom' u Pridvorju

Franjevački samostan sv. Vlaha u Pridvorju poziva na pjesničku manifestaciju ”Pjesnici pod platanom”, koja će se održati u subotu, 14. rujna 2019. s početkom u 20 sati na platou ispred samostana.

Svoje stihove će govoriti eminentni hrvatski pjesnici: Luko Paljetak, Nikola Đuretić, Ernest Fišer, Božica Jelušić, Marina Kljajo – Radić, Sonja Manojlović, Natalija Vorobjova, Joso Živković – Soja, Stanko Krnjić i fra Ivan Kramar.

Franjevački samostan sv. Vlaha osnovan je 1429. godine, nakon što je tada moćna Dubrovačka Republika svom teritoriju priključila prostor Konavala. Gradnja samostana trajala je tijekom 15. st., a svoj konačni oblik dobija u drugoj polovici 16. st. Samostan je smješten ispod Kneževa dvora, sjedišta dubrovačkog kneza u ovom dijelu Dubrovačke Republike. Crkva je obnovljena i posvećena 1822. godine. U crkvi se čuva drveno raspelo, rad kipara Jurja Petrovića, nastalo sredinom 15. st. Na glavnom oltaru nalazi se oltarna pala Celestina Medovića iz 1880. Platan ispred samostana posađen je 1810.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist