Kultura

Ove godine neće biti ‘Sjećanja Grada’, ali zato Juvančić već snima Dubrovnik pod koronom za 2021.

Ove godine neće biti 'Sjećanja Grada', ali zato Juvančić već snima Dubrovnik pod koronom za 2021.

Ove godine neće biti Sjećanja Grada – objavio je na svome Facebook profilu naš sugrađanin, redatelj i autor ovog projekta Hrvoje Juvančić. Odustao je od ovogodišnjeg prikazivanja ‘Sjećanja’ jer je želio ‘iskazati solidarnost sa slobodnim umjetnicima’.

-S obzirom na cijelu situaciju oko koronavirusa, odlučio sam za ovu godinu napraviti malu stanku sa ‘Sjećanjima Grada’ nakon 13 godina, a pogotovo s obzirom da su sva sredstva za kulturu smanjena i da su kulturni djelatnici možda najviše pogođeni ovom krizom – rekao nam je Juvančić i otkrio da to ne znači da je ‘Sjećanja’ stavio na čekanje. Naime, upravo smo ga ‘uhvatili’ na zidinama kako vrijedno bilježi kadrove unutar 24 sata kako bi pripremio ‘Sjećanja Grada’ za 2021.

-Bilo bi stvarno neprilično ovakvu jednu izvanrednu i neobičnu godinu ne zabilježiti u našoj dokumentarističkoj arhivi. 24 sata će navečer isteći i dogodine ćemo prikazati 24 sata s ovogodišnjim stanjem i snimkama grada pod koronom. Ove godine ću kreativno djelovati – naglasio je Hrvoje Juvančić.

Dodao je kako je projekt snimanja Dubrovnika unutar 24 sata započeo i prije ‘Sjećanja Grada’ te da je uskoro počeo pozivati i druge autore na suradnju.

-Prve godine to je bio Luko Piplica koji je snimio jedan lijepi video, a prošle godine je to bio Branko Ištvančić. Njegov film ‘Anonimno jato’, bio je uvršten na ZagrebDox i na Pulski festival te na još jedan međunarodni festival, međutim, naravno, ti se festivali nisu održali opet zbog korone. Ali, ta suradnja i projekt Sjećanje Grada 24 sata očito je prepoznat i izvan Dubrovnika. Naravno, ovi će filmovi biti prikazani prvom prilikom čim se ovi festivali održe. Projekt je uspješan i ide dalje – poručio je Hrvoje Juvančić.

Podsjetimo, ‘Sjećanje Grada’, projekt je prikupljanja i javnog besplatnog prikazivanja filmske i grafičke arhivske građe vezane uz Dubrovnik. Njegov autor Hrvoje Juvančić već više od desetljeća budi i vuče iz zaborava vizure zaboravljenog života Grada, njegove harmonije, sklada i ljepote kojima se toliko stoljeća dičio.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist