Hrvatska

Ove godine izdano čak 26,7 posto manje građevinskih dozvola

Ove godine izdano čak 26,7 posto manje građevinskih dozvola

Tijekom veljače u Hrvatskoj je izdano ukupno 425 građevinskih dozvola, što je za čak 26,7 posto manje u odnosu na veljaču prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Tako se u veljači šesti mjesec zaredom bilježi pad broja izdanih odobrenja za građenje na godišnjoj razini po dvoznamenkastim stopama, i to po najvišoj stopi unazad pola godine. Naime, broj izdanih građevinskih dozvola kontinuirano se smanjuje po dvoznamenkastim stopama od rujna prošle godine, pri čemu su stope u posljednja četiri mjeseca 2014. godine bile ispod 20 posto, odnosno kretale su se od 12,4 posto u listopadu do 19,9 posto u prosincu. U siječnju ove godine, pak, broj izdanih građevinskih dozvola bio je niži nego godinu ranije za 22,6 posto.
U prva dva mjeseca ove godine ukupno su izdane 802 građevinske dozvole, odnosno 24,8 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci DZS-a.

Odobrenjima za građenje izdanima samo u veljači ove godine predviđeno je izvođenje građevinskih radova u ukupnoj vrijednosti od 1,2 milijarde kuna, od čega 943,17 milijuna kuna iznosi predviđena vrijednost radova na zgradama, a 262,8 milijun kuna na ostalim građevinama.

U usporedbi s drugim mjesecom 2014. godine predviđena vrijednost radova na zgradama viša je za 25,4 posto, dok je predviđena vrijednost radova na ostalim građevinama niža čak 21,5 posto od vrijednosti predviđene odobrenjima iz veljače lani.

Pritom podaci DZS-a pokazuju da se većina radova predviđenih odobrenjima izdanima u veljači odnosi na radove na novogradnjama, na koje se odnosi 307 građevinskih dozvola i na koje ‘otpada’ više od 950 milijuna kuna planirane vrijednosti radova.

Dozvolama izdanima u prva dva mjeseca ove godine, pak, predviđeno je izvođenje radova u vrijednosti 2,3 milijarde kuna, također većinom na zgradama (1,73 milijarde kuna) te na novogradnjama (1,9 milijardi kuna).
Prema građevinskim dozvolama izdanim u veljači predviđeno je građenje 564 stana, što je u odnosu na veljaču prošle godine porast za 9,1 posto. No, kumulativni podaci za prva dva mjeseca i kod stanogradnje pokazuju pad za više od 20 posto – građevinskim dozvolama izdanim u prva dva mjeseca predviđena je gradnja tisuću stanova, što je čak 26,9 posto manje nego u prva dva mjeseca prošle godine.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) u komentaru najnovijih statističkih podataka naglašava da je međugodišnji pad broja izdanih građevinskih dozvola započet u rujnu prošle godine nastavljen, ali i produbljen.
Štoviše, broj od 802 izdane građevinske dozvole u prva dva mjeseca ove godine predstavlja najmanji broj dozvola koje su izdane tijekom prva dva mjeseca u novijoj povijesti, odnosno otkada se objavljuju mjesečni podaci, kažu u HGK.

Ocjenjuju da kretanja na početku ove godine sugeriraju da je mogućnost oporavka građevinske aktivnosti i dalje neizvjesna, s nastavkom snažno izraženih problema u pokušaju dinamiziranja aktivnosti na ostalim građevinama, koje uglavnom obuhvaćaju infrastrukturne objekte (prometnu infrastrukturu, cjevovode, komunikacijske i energetske vodove, složene građevine na industrijskim prostorima).

Izvor: Poslovni.hr

 

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist