Zanimljivosti

Ove godine čak 175 hitnih prijevoza zrakom

Ove godine čak 175 hitnih prijevoza zrakom

Eskadrila transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO smještena je u vojarni „Knez Trpimir“ u Divuljama kod Splita.

Uz tipično vojničke zadaće od kojih se ističu sudjelovanje u mirovnim misijama u Afganistanu i Kosovu eskadrila je prepoznatljiva i po humanim misijama. Eskadrila tako provodi hitne medicinske letove u suradnji sa Državnom upravom za zaštitu i spašavanje DUZS – Županijskim centrima 112, medicinskim timovima Ministarstva zdravlja, akcije traganja i spašavanja za nestalim osobama zajedno sa Hrvatskom gorskom službom spašavanja te pruža potporu u prevoženju stradalih sa nepristupačnih terena.

Najveći broj zbrinjavanja pacijenata uz pomoć posada ETH zabilježen je tijekom ljetnih mjeseci (lipanj-rujan) kada je mjesečno u prosjeku prevezeno 70 pacijenata (u kolovozu 100), a među njima i oko 100 stranih turista. Najviše pacijenata u ovoj godini prevezeno je s Hvara, Korčule, Šolte, Visa, Brača, Raba, Dubrovnika…

Značenje ETH posebno je važno za područje juga Hrvatske jer se zračnim putem uz pomoć helikoptera na najbrži način prevoze pacijenti kroz hitna zbrinjavanja do KBC Split ili bolnica u Zagrebu. Zahvaljujući letačkim posadama ove eskadrile Opća bolnica iz Dubrovnika u mogućnosti je organizirati transport beba i novorođenčadi u inkubatorima do KBC Split u programu transporta „K sebi“  kroz koji se pruža liječnička pomoć i potrebita skrb i u kojima bebe budu prevezene do splitskih Firula u roku od dva sata od dobivanja poziva za intervencijom.

Tijekom ove godine, prema podacima Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik,  Eskadrila transportnih helikoptera (ETH)  93. zrakoplovne baze HRZ i PZO do 21. prosinca 2013. godine  izvršila je temeljem traženja  Županijskog centra 112 Dubrovnik 175  hitnih medicinskih prijevoza pacijenata s područja Dubrovačko neretvanske županije.

Od 2010. godine sveukupno je sa prostora Dubrovačko-neretvanske županije hitnim letovima zbrinuto je više od 500 pacijenata (iz Dubrovnika 110). Time eskadrila daje značajan doprinos u zdravstvenoj zaštiti i sigurnosti ljudi na jugu Hrvatske, a kroz zbrinjavanja domaćih i stranih turista pridonosi i uspjehu i sigurnom odvijanju turističke sezone.

Uz hitne medicinske letove posade ETH na širem prostoru Dubrovnika sudjelovale su u zadnje 4 godine i u pet akcija potrage i spašavanja nestalih osoba , a pružale su potporu i u sanaciji spomen obilježja poginulim visokim dužnosnicima SAD-a na brdu Stražište.

 

Opis nekih od akcija spašavanja:

– Posada Eskadrile transportnih helikoptera prevezla je 18. studenoga g. 2013. oko ponoći prijevremeno rođenu bebu iz bolnice Dubrovnik do KBC Split. Prijevoz tek rođenih beba sa juga Hrvatske uz pomoć helikoptera HRZ i PZO dio je bolničkog projekta KBC Split  „K sebi“ gdje se zbog potreba hitnog zbrinjavanja koriste letačke posade Eskadrile transportnih helikoptera iz Divulja zahvaljujući kojem se djeci na najbrži mogući način pruža potrebita medicinska pomoć i skrb.

– Posada Eskadrile transportnih helikoptera prevezla je 11. studenoga 2013. godine tek rođenu bebu iz bolnice Dubrovnik do KBC-a Split. Letačka posada je najprije sletjela na helidrom splitskih Firula po inkubator u kojem je beba prevezena helikopterom Mi-8 MTV do Splita. Akcija prijevoza novorođenčeta trajala je nešto manje od 2,5 sata, a odvijala se u veoma složenim vremenskim uvjetima zbog jakog vjetra i slabe vidljivosti. Prethodno je ista posada prevezla i petogodišnjeg dječaka s Korčule.

– Posada Eskadrile transportnih helikoptera 11. studenoga 2013. godine hitnim medicinskim letom helikopterom MI-8 MTV prevezla je petogodišnjeg dječaka iz Korčule do KBC-a Split. Dijete je ozlijeđeno u igri te je zbog potrebe dijagnostike hitnim letom prebačen do splitskih Firula, a zahtjev za angažiranjem helikopterske posade uputio je Županijski centar 112 Dubrovnik.

– Posada Eskadrile transportnih helikoptera 26. listopada 2013. bila je angažirana u akciji hitnog prevoženja pacijentice iz Opće bolnice Dubrovnik do KBC-a Dubrava u Zagrebu. Akcija je trajala pet sati, a zahtjev za angažiranjem helikopterske posade uputio je Županijski centar 112 Dubrovnik.

– 17. listopada 2013. godine posada Eskadrile transportnih helikoptera prevezla je iz Dubrovnik američku turistkinju do KBC-a Dubrava u Zagrebu, a akcija je trajala pet sati.

– Posade Eskadrile transportnih helikoptera tijekom vikenda od 20. rujna do 22. rujna 2013. godine bile su angažirane u akcijama hitnog zbrinjavanja šest pacijenata među kojima je bilo i jedno novorođenče. Tako je helikopterom Mi-8 MTV 20. rujna hitnim letom prevezen jedan poljski turist s Korčule, dok su 21. rujna posade bile angažirana u zbrinjavanju dvoje pacijenata s Hvara. 22. rujna brzom intervencijom helikopterskih posada HRZ-a i PZO-a najprije je prevezen jedan pacijent sa Šolte te nakon toga i novorođenče iz Dubrovnika. To je bila šesta beba u ovoj godini koja je prevezena u inkubatoru s helikopterom HRZ-a i PZO-a. Šesti pacijent prevezen je iz Orebića, a radilo se o češkoj turistkinji. Sva zbrinjavanja pacijenata uz pomoć helikoptera HRZ-a i PZO-a vodila su do KBC-a Split.

– Posada Eskadrile transportnih helikoptera prevezla je 18. rujna 2013. godine novorođenče iz bolnice Dubrovnik do KBC-a Split. Riječ je o prijevremenom porodu dječaka s Mljeta koji je rođen dan ranije u dubrovačkoj bolnici te je zbog potreba hitnog zbrinjavanja prevezen helikopterom Mi-8 MTV do splitskih Firula.

– 30 kolovoza g. 2013. u 04,30 sati u helikopteru HRZ i PZO Mi-8 MTV rođena je beba na hitnom medicinskom letu sa Korčule. Majka (36) je rodila dječaka iznad Bračkog kanala par minuta prije planiranog slijetanja na helidrom KBC Split.

– 06. kolovoza  2013. posada Eskadrile transportnih helikoptera  hitnim medicinskim letom helikopterom Mi-8 MTV prevezla je osmogodišnju djevojčicu  iz Argentine koja se ozlijedila u bazenu jednog dubrovačkog hotela. Zbog potreba hitnog prijevoza djevojčica je zračnim putem  zbrinuta u KBC Split, a zahtjev za angažiranjem helikopterske posade uputio je Županijski centar 112 Dubrovnik.

– Posada Eskadrile transportnih helikoptera hitnim medicinskim letom helikopterom MI-8 MTV 15. srpnja 2013. godine prevezla je četveromjesečno dijete s Lastova do KBC-a Split. Zbog potrebe hitnog zbrinjavanja, a radilo se o ozljedi glave, angažirana je posada HRZ-a i PZO-a te je dijete do splitskih Firula prevezeno zračnim putem.

– Posada Eskadrile transportnih helikoptera hitnim medicinskim letom helikopterom MI-8 MTV 14. svibnja 2013. oko 02,00 sata prevezla je novorođenče iz Dubrovnika do KBC-a Split. Dječak iz Orebića rođen je prije vremena, a zbog potrebe hitnog zbrinjavanja angažirana je posada HRZ-a i PZO-a te je beba u inkubatoru do splitskih Firula prevezena zračnim putem. Zahtjev za angažiranjem helikopterske posade uputio je Županijski centar 112 Dubrovnik.

– Posade Eskadrile transportnih helikoptera tijekom vikenda 5., 6. i 7. travnja 2013. godine bile su angažirane u akcijama hitnog zbrinjavanja pet pacijenata. Helikopterima MI-8 MTV od 5. do 7. travnja hitnim letovima s Korčule i Visa prevezeno je četvero odraslih pacijenata, dok je iz Dubrovnika prevezeno novorođenče. Svi su pacijenti zbrinuti u KBC-u Split, a angažman zračnih posada HRZ-a i PZO-a tražen je preko županijskih centara 112 Split i Dubrovnik.

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist