Županija

OVAKVO ŠTO NE PAMTE STARI Periske kod Pelješca masovno ugibaju, razlog nepoznat

OVAKVO ŠTO NE PAMTE STARI Periske kod Pelješca masovno ugibaju, razlog nepoznat

Pomor periski zahvatio je gotovo cijelo Sredozemlje, a nije zaobišao ni Jadran. U moru oko Pelješca svojedobno su pronašle idealno stanište, no sad masovno ugibaju. Ni najstariji Pelješčani takvo što, kažu, ne pamte.

Ekipa emisije “More” Hrvatske radio televizije pozvana je u Sreser na Pelješac da ih mještani upozore na pomor periski. Do ljeta populacija periski ovdje je tako bujala da ih je prošlo ljeto bilo više nego ikad, no onda su počele ugibati.

Ima li nade za periske ili losture, kako ih ovdje nazivaju? Nenad Antolović, ravnatelj Instituta za more i priobalje, kaže da su u Institutu za more i priobalje u eksperimentalnom mrijestilištu smjestili jedinke iz Malostonskog zaljeva.

– Odlučili smo prebaciti dio jedinki u bazene i tako pokušati sačuvati populaciju periski, palastura, dok ne dođe trenutak kada će biti odgovarajući uvjeti da ih možemo vratiti natrag u prirodu, objašnjava.

Kad će biti taj trenutak – nitko ne zna, kao što se ne zna ni uzrok njihova stradanja, pretpostavlja se da je riječ o bakteriji ili parazitu. Tomu svjedočimo od Španjolske, preko Italije, do Crne Gore, a sada i u našem moru. Zatopljenje pogoduje tim organizmima koji napadaju perisku i toj prirodnoj katastrofi ne nazire se kraj.

Pročitajte još

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist

Bliže se kraju radovi na cavtatskoj rivi

Dulist