Hrvatska

Ovako će se nadoknađivati dani u štrajku

Ovako će se nadoknađivati dani u štrajku

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u srijedu da je produžetak školske godine jedna od četiriju opcija za nadoknadu dana u štrajku tijekom kojih učenici u Hrvatskoj nisu pohađali nastavu, ali radi se o zadnjem koraku ako se uz prva tri ne bi uspjelo doći do 175 nastavnih dana.

Divjak vjeruje da će većina škola odraditi maksimalno 6 dana koje treba nadoknaditi tijekom nenastavnih dana i subota. Ukoliko to nije moguće ići će se sa skraćivanjem praznika. U slučaju da bi se situacija produžila, a ne vjeruje da će tako biti – ići će se s produživanjem školske godine. To je zadnji korak, a pokreće ga škola zahtjevom prema Ministarstvu. Slijedeći tjedan u petak je krajnji rok da ne uđemo u ozbiljni problem.

U obavijesti Ministarstva znanosti i obrazovanja ističe se da su škole dužne samostalno odlučiti o načinima nadoknade. Nadoknadu nastave subotom mogu održavati osnovne škole koje rade u više od dvije smjene; osnovne škole koje rade u jednoj ili dvije smjene mogu održati nadoknadu subotom samo u tjednu u kojem se zbog nenastavnoga ili neradnoga dana, odnosno odrzavanja štrajka, nije održala nastava, odnosno ako je u radnom tjednu bilo manje od pet nastavnih dana, prenosi HRT.

Srednje škole mogu održati nadoknadu subotom ako to zahtijevaju prostorni, organizacijski i drugi oblici rada. Također, ministarstvo navodi kako škola može odstupiti od utvrđenih rokova za odmor učenika o čemu odlučuje ministar nadležan za obrazovanje na zahtjev škole i županijskoga upravnog odjela.

Izvor: HRT

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist