Kultura

Ovacije za impresivnog Aimarda

Recital uglednog francuskog pijanista Pierre-Laurent Aimarda održan je u sklopu glazbenog programa 63. Dubrovačkih ljetnih igara sinoć, 14. kolovoza u atriju Kneževa dvora.

Ovaj pijanist zavidne svjetske karijere i osebujne glazbene izražajnosti, za festivalsku publiku je izveo djela tri velika skladatelja, uključujući dvanaest preludija Druge knjige, koji predstavljaju vrhunac Debussyjeve impresionističke klavirske glazbe u kojima do izražaja dolazi njegova prirođena sklonost profinjenoj, suptilnoj harmoniji te kolorit i ljubav prema prirodi i životu.
 
Zatim mračnu i zahtjevnu Unstern! Sinistre, disastro S.208 Franza Liszta, skladbu meditativnog karaktera u kojoj se Liszt predstavio kao najnapredniji i najradikalniji skladatelj svoga vremena.
 
Uslijedilo je Lisztovo ranije djelo Igra vode u Villi d´Este iz Godina hodočašća u kojem nagovještava pojavu glazbenog impresionizma. Recital je zaključen skladbama Poljubac djeteta Isusa i Po Njemu je sve stvoreno iz Dvadeset pogleda na dijete Isusa Oliviera Messiaena, baštinika velike francuske tradicije.
 
Djelo je to koje, progovara jezikom mistične i pobožne kršćanske ljubavi, prožeto nevjerojatnom životnom snagom, istovremeno moćno i nježno, a takav je bio i ovaj nastup jednog od najvećih pijanista današnjice, Pierre-Laurenta Aimarda, što je impresionirana publika i potvrdila dugotrajnim pljeskom i uzvicima: Bravo!

Pročitajte još

‘Početak kraja’ umjetnice Maje Kovačević u Galeriji Flora

Dulist

Negromant je probudio Grad. Otvorene su 71. Igre!

Dulist

REDATELJICA MARINA PEJNOVIĆ Negromant će probuditi Grad!

Iva Dedo

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija