Aktualno

Otvorite svoje srce Božjoj ljubavi

Otvorite svoje srce Božjoj ljubavi

I evo vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama” (Lk 2, 12).

 
Poštovane redovnice i redovnici, vjeroučiteljice i vjeroučitelji, bogoslovi i sjemeništarci, subraćo svećenici, drage sestre i braćo!

Božić je! Blagdan je to radosne vijesti, evanđelja o Bogu koji nas ljubi. Čovječe, Bog te ljubi! Bog te ljubi tako i toliko da je zbog tebe sam odlučio postati čovjekom! Ta radosna vijest o Božjoj ljubavi osobito jasno odzvanja na Božić koji slavimo u Godini Caritasa u našoj biskupiji. Godina Caritasa nije ništa drugo doli poziv svima nama, cijeloj našoj biskupiji i svim ljudima dobre volje, da nam dijete Isus, novorođenče … u jaslama, koje je znak Božje ljubavi prema nama, ostane znak prepoznavanja. Ono će to ostati ako se ljubav kojom Bog ljubi nas, po nama nastavi očitovati u djelatnoj ljubavi prema bližnjima, osobito najpotrebitijima. Njih ima u svijetu, ima ih u našoj domovini, našem gradu, mjestu, susjedstvu, ali često i među nama samima, unutar naših vlastitih obitelji, samostana i zajednica. Možda ih je tamo najviše! Primijetimo ih i prepoznajmo! Budimo im znak Boga koji je postao čovjekom, Boga koji ih ljubi našom ljubavlju!

I ne zaboravimo! Riječi: „K svojima dođe i njegovi ga ne primiše” (Iv 1, 11), ne vrijede samo kao tvrdnja onoga što se dogodilo u prošlosti. One su trajno upozorenje svima onima koji ostaju nesposobni otvoriti se ljubavi kojom ih Bog ljubi i prenijeti tu ljubav kojom su ljubljeni na druge oko sebe. Srećom, nakon ovih riječi slijedi i obećanje: „A onima koji ga primiše, podade moć da postanu djeca Božja” (Iv 1, 12). Otvaranjem svoga srca Božjoj ljubavi i svojom djelatnom ljubavlju imamo mogućnost postati djecom Božjom. Djelatna ljubav može biti i jest i u ovome vremenu i prostoru „novorođenče … u jaslama”, znak Božje ljubavi prema čovjeku i čovjekove ljubavi prema Bogu, Božje utjelovljenje u nama samima, a po nama i drugima kraj nas.

Postanimo o ovom Božiću i u Godini Caritasa svjesni ovoga znaka, radosne vijesti, evanđelja o Bogu koji neizmjerno, božanski voli čovjeka. Znak te ljubavi je novorođenče … u jaslama. Postanimo o ovom Božiću i u Godini Caritasa i sami znak te Božje ljubavi svim ljudima dobre volje, a osobito onima koji su gladni, žedni, stranci, bolesni, zatočeni. Oni su znak Isusa Krista svima nama i njegove prisutnosti među nama!

U tom duhu i s molitvom Bogu da tako i bude, svima želim sretan Božić i radosnu novu godinu, ispunjenu djelatnom ljubavlju prema čovjeku koja se nadahnjuje  ljubavlju kojom je Bog ljubio nas, a kojoj jest i ostaje znak dijete Isus – novorođenče povijeno gdje leži u jaslama!
 
 
† Mate Uzinić,
dubrovački biskup
 
 

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist