DuList IN

OTVORENJE IZLOŽBE ‘Ratna fotografija 1991. – 1992.’ Tomislava Žanetića

OTVORENJE IZLOŽBE 'Ratna fotografija 1991. - 1992.' Tomislava Žanetića

Povodom Dana općine Konavle i 25. godišnjice oslobođenja Konavala u Dom kulture u Cavtatu u četvrtak, 19. listopada, održat će se otvorenje izložbe ‘Ratna fotografija 1991. – 1992.’ Tomislava Žanetića s početkom u 19. sati.

Tomislav Žanetić rodio se u Kninu 1945. godine, a stalno mjesto boravka od 1955. godine mu je Cavtat. Gimnaziju i Višu turističku školu završava u Dubrovniku te radni životni ciklus provodi u turističkom sektoru. Amaterski se fotografijom počeo baviti iz obiteljskih razloga, prvotno bilježeći rođendanske proslave svoje djece.

Domovinski rat dočekao je s malim 135 mm filmskim foto aparatom Rollei 35. Vrijeme okupacije provodi u Cavtatu gdje, u iznimno teškim uvjetima, s neznatnim resursima i svega nekoliko teško nabavljenih filmskih traka, svojim fotografskim aparatom  uspijeva ovjekovječiti ono neizrecivo.

Također, ‘špijunskim’ metodama, skriveni primjerice u teglama s marmeladom, filmovi pronalaze put iz okupiranog mjesta i potresne fotografije se objavljuju u Dubrovačkom vjesniku i Slobodnoj Dalmaciji. To je, naravno, imalo posljedice po autora koje dan danas osjeća.

Budući da ovdje nije riječ o tipičnoj ratnoj fotografiji gdje snimatelj, iako u strahu za svoj život, kameru slobodno koristi, Tomislav Žanetić snima u tajnosti, iz napuštenih kuća, skrivajući se iza ljudi, raslinja, riskirajući da bude otkriven. Briga za bilježenjem paradoksalne situacije, u kojoj preostali mještani nastavljaju ‘normalno’ živjeti pod upravom okupatorske vojske u opljačkanom i spaljenom okruženju, na najvišoj je razini hrabrosti. Predstavljamo izbor iz serije fotografija snimljenih tijekom 1991. i 1992. godine u Cavtatu, Konavlima i Župi Dubrovačkoj. Riječ je o iznimnim fotografijama zanimljivim na više razina, prvenstveno s dokumentarnog, ali i s umjetničkog, povijesnog i sociološkog aspekta.

Izložba se održava u okviru programa obilježavanja Dana općine Konavle i 25. godišnjice oslobođenja ovog dijela Hrvatske.

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist