Aktualno

OTVORENI GRANIČNI SPOROVI Je li Prevlaka novi ‘Piran’?

OTVORENI GRANIČNI SPOROVI Je li Prevlaka novi 'Piran'?

Nakon što je Arbitražni sud za granicu Hrvatske i Slovenije donio odluku o tome da Hrvatska gubi većinu Savudrijske vale, pri čemu je Sloveniji pripao najveći dio zaljeva i izlaz na more širok 2.5 milja, ta tema ne prestaje podizati prašinu u Hrvatskoj, ali i šire.

Premijer Andrej Plenković već je nekoliko puta ponovio da neće poštovati tu odluku nakon što je Hrvatske izašla iz postupka još 2015. godine zbog činjenice da su slovenski član arbitražnog suda Jernej Sekolec i slovenska zastupnica pred sudom Simone Drenik iz Ministarstva vanjskih poslova raspravljali o detaljima iz povjerljive diskusije s predsjednikom suda Gilbertom Guillaumeom i ostalih arbitara.

Već tada je u javnost izašla informacija kako je ‘Slovenija dobila što je htjela na moru’ i da će najmanje 2/3 mora pripasti njoj, kao i izlaz na otvoreno more’.

S je što s jugom?
Bez obzira što Hrvatska strana ne priznaje ovu odluku s punim pravom, ovakva presuda otvorila je brojna pitanja oko otvorenih graničnih pitanja na moru na jugu Hrvatske. Naime, nakon 19 godina Hrvatska još uvijek nije bila u stanju riješiti pitanje Velikog i Malog školja kod Pelješca, odnosno otvoreno granično pitanje s BiH, ali ni pitanje Prevlake gdje se zapravo već više od četiri godine primjenjuje privremeni sporazum koji je istekao još koncem 2012. godine.

Cijeli tekst potražite u tiskanom izdanju DuLista.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist