Kultura

Otvoreni ‘Dani kreativnih i kulturnih industrija, evo u čemu će Dubrovčani uživati

Šesti po redu ‘Dani kreativnih i kulturnih industrija’ svečano su otvoreni ove srijede navečer izložbom o Orlandu u prostoru Lazareta, a i ove godine u programu je niz izložbi, koncerata, tribina, predstava i drugih sadržaja koji okupljaju kreativne pojedince i organizacije. Sama manifestacija u organizaciji je Dubrovačke razvojne agencije DURA, a cilj joj je okupiti mlade kreativce koji pridonose kulturnom i umjetničkom sadržaju Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.

-Dani kreativnih i kulturnih industrija Dubrovnika je manifestacija koju provodimo šestu godinu zaredom pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika. Namijenjena je svim mladim, inovativnim i kreativnim ljudima s područja Dubrovnika i naše županije i pruža im priliku da oni izraze svoja znanja, umijeća, da nam pokažu svoje ideje i ostvare nove sadržaje na području kulture i umjetnosti. Imamo kreativne radionice, panel rasprave kao i razvojne radionice koje su namijenjene organizacijama i institucijama. Suradnja s Vukovarom je već tradicionalna pa nam ove godine šalju Vukovart i etabliranog graffiti umjetnika Cheza koji će na kolodvoru izraditi jedan mural kao uspomenu na ovogodišnje Dane kreativnih i kulturnih industrija – istaknula je Marina Lazarević, članica uprave DURA-e.

Ideja manifestacije potiče od, i nastavak je pripreme za kandidaturu Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020., koju je ipak osvojila Rijeka.

-Cjelokupna ideja ove manifestacije započela je 2014. godine kad je Grad Dubrovnik spremao svoju kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Upravo na tragu tih istih smjernica je nastala ova manifestacija i do danas ona ima za cilj okupiti institucionalizirani sektor i sve udruge i nezavisne pojedince koji nešto stvaraju autorski i koji plasiraju nekakav proizvod na tržište, bilo da je to riječ o umjetničkim djelima, bendovima, predstavama, koncertima ili suvenirima – pojasnio je Žarko Dragojević, član autorskog tima.

Program Dana kreativnih i kulturnih industrija Dubrovnika počeo je uličnom izvedbom lutkarske predstave Kulturnog društva ASTER ‘Djevojčica crvene kapice na putu do bakice’ u prostoru Dubrovačkih knjižnica, kao i panel rasprava na temu suvenira u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Svečanom otvaranju pak uslijedila je i predstava ‘TENK YU, vrat(i) mi se’ riječkog EduKaza u Teatru Lero.

Podsjetimo, Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture RH. Ulaz na događanja je besplatan.

Pročitajte još

PREDSTAVLJENE NJEZINE DVIJE KNJIGE Prekrasna književna večer u čast Anamarije Paljetak

Dulist

‘TRAG U BESKRAJU’ Ines Tričković jazzom odala počast svom Oliveru

Dulist

Ove godine neće biti ‘Sjećanja Grada’, ali zato Juvančić već snima Dubrovnik pod koronom za 2021.

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija