Županija

OTVORENA ULJARA BLATO Nakon rekonstrukcije vrijedne 2,2 milijuna kuna

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković boravila je u subotu na otoku Korčuli te je tom prilikom, u pratnji župana Nikole Dobroslavića i suradnika te saborskog zastupnika Branka Bačića i državnog tajnika za turizam Frana Matušića, svečano otvorila rekonstruiranu uljaru i novo postrojenje za preradu maslinovog ploda BLATO 1902 d.d. Naime, radi se o projektu rekonstrukcije i opremanja gospodarske zgrade Uljara Blato 1902 d.d., kojemu je odobrena potpora u iznosu od 2,2 milijuna kuna. Projekt je s 85 posto sredstava sufinanciran iz Programa ruralnog razvoja 2014. – 2020., iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja i ova je uljara jedna od tri na području Dubrovačko-neretvanske županije kojoj je odobrena ovakva potpora.

„Iako je ukupna hrvatska proizvodnja maslinovog ulja u svjetskim razmjerima skromna, njegova kvaliteta je iznimno zapažena i prepoznata na brojnim svjetskim natjecanjima. Sve o kvaliteti našeg maslinovog ulja govori podatak da, unatoč skromnoj proizvodnji, u bazi zaštićenih oznaka izvornosti na razini Europske unije imamo čak pet ulja. Program ruralnog razvoja je zamišljen na način da podrži ovakve inicijative koje razvijaju svi krajevi Hrvatske, a upravo razvoj maslinarstva je način kojim se istovremeno potiče hrvatsko gospodarstvo i izvoz, promoviraju prirodne blagodati Hrvatske te je pozicioniraju kao proizvođača autohtonih proizvoda vrhunske kvalitete.“, istaknula je prilikom otvorenja uljare ministrica Vučković.

Župan Nikola Dobroslavić ovom je prilikom čestitao i samoj tvrtci, ali i svima koji su pomagali u ovom projektu te naravno Ministarstvu poljoprivrede, istaknuvši kako je ovo jedan lijepi primjer kako se brine o razvoju poljoprivrede koja je u našoj županiji u sjeni turizma, kao najjače gospodarske grane. „Mi smo svi svjesni da nam je to druga gospodarska grana po važnosti i u nju moramo puno ulagati, jer ona može puno donijeti, a posebice u sinergiji s turizmom. Mi kao županija nastojimo razvijati poljoprivredni sektor, puno smo radili na potporama vinarima, a sada je u tijeku izrada studije maslinarstva, ali ovo što vi radite u Blatu 1902 je sigurno jedan dobar primjer kako treba napredovati. Osim toga, mi u ovoj županiji odlično koristimo europske fondove, a ovaj projekt uljare samo je još jedan dokaz tome da svi zajedno, na čelu s Vladom RH, dobro koristimo fondove Europske unije. Još vam jednom čestitam, nastavite tako i dalje, jer zasigurno je to pravi put kojim treba ići i na Korčuli i u našoj županiji“, poručio je župan.

Ministrica Vučković je u pratnji župana Dobroslavića i saborskog zastupnika Bačića te direktorice tvrtke Marine Kapor potom obišla i pogone vinarije Blato 1902, pri čemu je istaknuto kako ova tvrtka jedina u županiji objedinjava tri ključne poljoprivredne aktivnosti, koje čine njegovu tradiciju, ali i koje su važne za život ovog kraja – vinarstvo, vinogradarstvo i uljarstvo.

Tijekom svog boravka na otoku Korčuli ministrica Vučković se sastala i s predstavnicima jedinica lokalne samouprave s područja poluotoka Pelješca i otoka Korčule, pri čemu je bilo govora o fondovima EU koji se odnose na ruralni razvoj te provedbi projekata, o projektima navodnjavanja, raspolaganju državnim zemljištem te svim ostalim temama koje su aktualne, odnosno o problemima s kojima s čelnici jedinica lokalne samouprave susreću iz područja poljoprivrede.

Inače, u posljednje tri godine na području otoka Korčule je iz Programa ruralnog razvoja ugovoreno 2.668 projekata ukupne vrijednosti gotovo 35,3 milijuna kuna, uz mjere izravnih i tržišnih potpora dodatne ukupne vrijednosti od gotovo 17,8 milijuna kuna za 1.037 projekata te sedam projekata vrijednih sedam milijuna kuna financiranih iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020. Na razini Dubrovačko-neretvanske županije kroz Program ruralnog razvoja uloženo je 234 milijuna kuna u 8.851 projekt, putem mjera izravnih i tržišnih potpora još 132 milijuna kuna u 4.677 projekata te 24 milijuna kuna u 33 projekta iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020.

Pročitajte još

OVAKVO ŠTO NE PAMTE STARI Periske kod Pelješca masovno ugibaju, razlog nepoznat

Dulist

STALI NA KRAJ KRIVOLOVCIMA Uklonjeni ilegalno sagrađeni objekti u rezervatu Prud

Dulist

Dobroslavić protiv osiguravanja sredstava za klimatsku neutralnost nauštrb kohezijske politike

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija