Aktualno

OTVORENA ULICA JANKA BOBETKA Dubrovnik se zahvalio velikom hrvatskom generalu

OTVORENA ULICA JANKA BOBETKA Dubrovnik se zahvalio velikom hrvatskom generalu

Gradonačelnik Mato Franković i Ivan Bobetko, sin pokojnog generala Janka Bobetka otkrili su ovog petka, na Dan dubrovačkih branitelja, ploču novoimenovane ulice ‘General Janko Bobetko’. Na središnjoj svečanosti u novoimenovanoj ulicu uz brojne uzvanike bila je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH.

– Posebno priznanje iskazujemo danas nezaboravnom stožernom generalu Janku Bobetku čija ulica od danas nosi ovo ime. U kasno ljeto svojega života stavio se mladenačkim elanom na raspolaganje Domovini. Vodio je hrvatsku mladost u brojne bitke i pobjede. Posebno nam se u sjećanje urezao prijavak kojega je 29. listopada 1992. predao predsjedniku Tuđmanu nakon uspješnog oslobađanja hrvatskog juga. Tada je rekao: ‘Na ostvarivanju ovih zadataka borila se i pobijedila cijela Hrvatska. Borili su se sinovi Hrvatskog zagorja, Zagreba, Siska, sinovi Imotske i Cetinske krajine, Vrgorca, Makarske i Omiša, Metkovića, Ploča te dosta dragovoljaca iz drugih krajeva naše domovine. Hrvatski narod dao je svoje sinove. Ništa nam više nije mogao dati. Ovo što smo učinili smatramo svojim dugom prema narodu iz kojeg potječemo, a ono što ćemo učiniti i na što smo spremni jest ono što će se od nas tražiti za budućnost suverene i nezavisne Republike Hrvatske.’ Tako je govorio hrvatski vojnik i general. Ne treba ovim riječima ništa dodati. One su putokaz Hrvatskoj vojsci kako služiti domovini i hrvatskom narodu. Među nama su i danas mnogi suborci generala Bobetka iz tih operacija. Neki od njih poput generala ministra Krstičevića, generala Šundova i Matanovića obnašaju danas neke od najvećih dužnosti u obrambenom sustavu. To je potvrda kako smo ostali na putu državotvorne politike predsjednika Tuđmana. To je i jamstvo kako Hrvatska vojska nikada neće zaboraviti riječi generala Bobetka. Oni su stvarali Hrvatsku s vama, hrvatskim braniteljima. Hvala vam svima na tome – rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković pozdravio je okupljene poželivši im dobrodošlicu u grad i zahvalivši se svima koji su omogućili preimenovanje ulice.

– Prošlo je dosta vremena otkad je general Janko Bobetko poveo sve dubrovačke branitelje u oslobađanje juga Hrvatske. Taj trenutak deblokade Grada bilo je svjetlo na kraju tunela svim građanima RH. To je prva operacija kojom je naša vojska krenula snažno naprijed i pokazala neprijatelju zube. General Janko Bobetko bio je veliki čovjek i hrvatski sin. Do sada, moramo priznati, nismo ga dovoljno dobro poštovali. Međutim, ovim činom da se bivša Ul. Stjepana Cvijića, najmnogoljudnija ulica  u gradu,  preimenuje u Janka Bobetka se  na mali način Dubrovnik odužio njemu – poručio je Franković.

– General Janko Bobetko je otac moderne Hrvatske vojske, zapovjednik južnog bojišta, jedan od ključnih generala koji su zaslužni za slobodu. Nije bilo lako tada biti ovdje u Dubrovniku. Tog dana na Srđu vodila se junačka bitka protiv velikosrpske i crnogorske agresije, protiv bahatosti. U tom trenutku nakon Vukovara i Škabrnje bio je to vrhunac njihovog osvajačkog pohoda hrvatskih krajeva. Željeli su biti na Stradunu, ali naši branitelji im to nisu omogućili i upravo zbog toga im zahvaljujemo – poručio je ministar Damir Krstičević, izrazivši zadovoljstvo što od danas ulica u Dubrovniku nosi ime legendarnog generala.

– Drago mi je vidjeti ovdje modernu Hrvatsku vojsku, Hrvatsku vojsku koja će danas s hrvatskim braniteljima napraviti mimohod u čast branitelja Dubrovnika – rekao je ministar podsjetivši kako je Hrvatska vojska jamac mira i sigurnosti.

– Žrtva svih poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, naših ratnika i heroja, nikada ne smije biti zaboravljena jer oni su nam darovali sebe, a svoje su živote ugradili u temelje slobodne i neovisne Republike Hrvatske – kazao je general Mirko Šundov poručivši kako u dugom nizu velikana koji su svojim hrabrim djelima zadužili slobodarski grad Dubrovnik general Janko Bobetko svakako zauzima istaknuto mjesto.

Svečanost otkrivanja ploče nove dubrovačke ulice koja s ponosom nosi ime generala Bobetka uveličali su i Orkestar OS RH, ratne zastave postrojbi koje su sudjelovale u obrani Dubrovnika, ešalon HV-a i MUP-a, Klapa sv. Juraj koja je izvela pjesme ‘Mi smo garda hrvatska’ i Živila Hrvatska’ dok su Dubrovački trombunjeri iz sedam trombona ispalili po četiri pucnja. Nakon svečanosti, uslijedio je mimohod iz Domovinskog rata ulicama Dubrovnika, od Ulice generala Janka Bobetka preko Straduna do Ploča.

Pročitajte još

Bačić o izbornom danu: Nepotrebno, iracionalno, izgubit ćemo 300 milijuna eura

Dulist

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist